Witam. Mam problem dotyczący ogrzewania. Posiadam zwykłe tygielki porcelanowe, lecz one nie pozwalają mi osiągnąć zbyt wysokiej temperatury wewnątrz. Zatem zwracam się do Was z prośbą, czy moglibyście mi doradzić, z jakiego materiału powinien być wykonany taki tygielek do osiągania wyższych temperatur, i gdzie ewentualnie mógłbym taki kupić? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, zależy mi na czasie. Z góry dziękuję.
4 sie 2012, o 13:46
rtecwet
Re: Jaki tygielek?
A jaka temperaturę chciałbyś uzyskać w tym tygielku?
Kładąc tygielek ceramiczny na palnik(taki od domowej kuchenki gazowej) można uzyskać do 600*C, jeżeli jest Ci potrzebna wyższa temperatura musiałbyś zainwestować w piecyk, taki, który się używa do dłuższego wyprażania...
Co do ceramiki to pamiętaj, że trzeba powoli ogrzewać (najpierw przez kilka minut na małym ogniu) ...
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
1. co oznacza za mała temperatura 2. zdefiniuj wyższa temperatura 3. zdefiniuj skąd wiesz, ze problemem jest tygiel, a nie np. sposób ogrzewania/wychładzania tygla ?
A tygiel najlepiej z czystego wolframu, bez problemu możesz w nim wszytko robić do temp około 3000 stopni C. Przykładowo dla ceramiki to wielkości 1000-2000 stopni C.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
6 sie 2012, o 23:08
buracyl
Tygiel może być grafitowy, z azotku boru, alundowy, magnezytowy, szamotowy. Nawet tygiel ze zwykłej porcelany nadaje się do pracy w temperaturach rzędu 700 stopni, ważne żeby wolno go ogrzewać. Przy szybkim grzaniu pęknie każdy, nawet najdroższy. Konwertory tlenowe muruje się cegłą z tlenku magnezu z różnymi wiązaniami (prasowane, smołowe, węglowe). Taka cegła pracuje w temperaturach rzędu 1600 *C w atmosferze ciekłego metalu oraz tlenu. Rzecz jasna każdy tygiel ceramiczny nie jest zupełnie obojętny dla tego co w nim się nagrzewa, może być zasadowy lub kwaśny (wyroby z krzemionką). Bardzo dobre wyniki daje grafit, który ze względu na mniejszą kruchość nie pęka tak łatwo. Tygle z grafitu można kupić na allegro. Grafit i alund (Al2O3) bez problemu pracują do 1100-1200 stopni.
30 sie 2012, o 20:30
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
nie każdy tygiel pęknie nawet przy bardzo szybkim ogrzewaniu druga sprawa do tygli grafitowych należy zachować środowisko redukcyjne, aby ich nie spalić.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 49 gości