Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Polimeryzacja MMA 
Autor Wiadomość

Post Polimeryzacja MMA
Witam
Otóż mam problem mam monomer metakrylanu metylu, nadtlenek benzoilu,cieplarkę utrzymuje temp. z dokładnością 2 stopni i muszę odlać z metakrylanu kostki z malymi ampułkami szklanymi wymiar kostek ok. 6x6x6 cm i niestety albo wychodzi coś w rodzaju gąbki albo kostka jest o.k. ale widać liczne penięcia w spolimeryzowany plexi które po prostu ją szpecą, kostka jest twarda ścianki niezbyt równe, ale to do zrobienia tylko najgorsze te pęknięcia.
Za dobrą technologię prześlę koniak.
Pozdrowienia

27 mar 2013, o 16:36
**

Post Re: Polimeryzacja MMA
Opisz proszę, co dokładnie robisz i w jakich proporcjach mieszasz składniki, w jakich temperaturach itp.
Wtedy będziemy mogli coś pomyśleć. Swoją drogą swego czasu zalewałem żywicą nienasyconą poliestrową różne przedmioty i najmniejsze problemy z pękaniem były dopiero wtedy, gdy zalewało się je warstwami (3-4 warstwy dla płyty 4cm).

28 mar 2013, o 21:23

ponadto patrz by w roztworze monomeru nie było piany ni banieczek powietrza a formę też lepiej miej gorącą cały czas by banieczki jak już bedą to zeby uniosły sie ku górze .

8 wrz 2013, o 13:38

Witam po bardzo długiej przerwie. Tak więc prubóję zroboć te kostki inną metodą: w gotowych kostkach nawiercam otwory w nie wkładam szklane ampułki i zalewam jest to łatwiejsze, ale niestety po utwardzeniu widać w obszarach powierzchnia boczna ampułki-otwór liczne puste przestrzenie które bardzo szpecą całość. fi ampułki 9mm fi otworu 10-11 mm oczywiście najpierw wlewam podpolimeryzowane MMA konsystencja miodu następnie wpuszczam ampułkę i do cieplarki temp.40 C 2dni póżniej 60 też 2 dni ale te puste przestrzenie robią się już w 40 C .Problem z pękaniem już rozwiązałem, ampułka jest dl. ok 25-30mm
jeszcze za końcem ampułki gdzie cały przekrój otworu wypełnia zalane MMA występuje delikatne jego zamglenie po osi w samym środku ale to już by przeszło.Jak się wyrobię jutro sprubuję wygrzewać w naczyniu ciśnieniowym pod ciśnieniem 4-5 atm.
Oczywiście proszę o wszelkie sugestie na ten temat zawsze mówię co kilka głów to nie jedna.

17 paź 2013, o 00:33

Oczywiście nie chcę w żaden sposób negować pomsłu, ale czy nie lepiej byłoby użyć do zalewania ampułek przeźroczystej żywicy epoksydowej?
http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-bez ... 42972.html
Myślę, że takie coś było by najlepsze, bąbeli by się nie robiły:)

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

17 paź 2013, o 09:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]