Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Jakim kwasem wyczyścić stare, mosiężne przedmioty ? 
Autor Wiadomość

Post Jakim kwasem wyczyścić stare, mosiężne przedmioty ?
Jako że to mój pierwszy post, to witam wszystkich :P

Posiadam trochę (prawdopodobnie) mosiężnych przedmiotów (odważniki, szalki, waga, itp), które nie wyglądają najlepiej i chciałbym je odnowić aby zyskały dawny blask. Ręczne szorowanie raczej nie wchodzi w grę, bo raz, że trzeba się sporo namachać, a dwa że niektóre posiadają sporo zakamarków i nawet szczoteczką tego nie doczyszczę.

Znalazłem w necie taką metodę:

Cytuj:
Składniki na 1 litr:
200 g Kwasu szczawiowego
1 litr ciepłej wody
rękawiczki lateksowe

Kwas (w postaci kryształków) rozpuszczamy dokładnie w wodzie. Następnie wkładamy przedmiot lub przemywamy go do uzyskania oczekiwanego efektu. Na koniec dokładnie płuczemy przedmiot w ciepłej wodzie.
Można dodać do roztworu inhibitor w ilości 1%, może być to np. płyn do naczyń Ludwik Ważne, żeby zawierał tzw. anionowe i niejonowe związki powierzchniowoczynne."

Spróbowałem i efekt bardzo przeciętny. Robiłem dwa podejścia:
#1: z użyciem inhibitora w postaci Ludwika - efekt taki, że roztwór po ochłodzeniu szybko wytrącał kryształy i trzeba było go ciągle podgrzewać, a efekt był mizerny
#2: bez użycia inhibitora, sam kwas (350mg na 1,5 litra wody) - tutaj już lepiej, gdy przedmioty poleżały dobę w nim, to zabarwił się on na zielonkawo, a szorowanie powoduje, że rzeczy błyszczą, ale i tak ciężko dotrzeć do wszystkich zakamarków

Na samym początku spróbowałem czegoś, co świetnie mi czyściło osad z KMnO4 - gorąca woda z kwaskiem cytrynowym i solą , odważniki po paru sekundach błyszczały jak nowe. Niestety po jakimś czasie zrobiły się różowe, ponoć to przez cynk z którymś coś się stało (nie wiem, nie znam się :P ).

Teraz fotki i ich opis:
http://i.imgur.com/L0SAcdL.jpg - odważniki, czyszczone w kwasku cytrynowym, a później w kwasie szczawiowym
http://i.imgur.com/jzhsTk7.jpg - szalka, czyszczona w kwasie szczawiowym z dodatkiem Ludwika
http://i.imgur.com/NJzMd9Y.jpg - szalka, czyszczona w kwasie szczawiowym bez dodatku Ludwika
http://i.imgur.com/M3i5uRM.jpg - przedmiot, który wymaga czyszczenia ;p

I teraz najważniejsze pytanie: jakim kwasem mogę to wyczyścić na błysk, aby jednocześnie nie zniszczyć tych przedmiotów ? Podobno stężony kwas azotowy da radę, ale wolę się upewnić, aby nie było żadnych niespodzianek.

Dodam, że o chemii nie mam większego pojęcia, a mój sprzęt laboratoryjny składa się z garnka i łyżki. No, metkata umiem zrobić (oczywiście za granicą, bo w Polsce to nielegalne przecież :P).

12 cze 2013, o 16:14
@MODERATOR

Post Re: Jakim kwasem wyczyścić stare, mosiężne przedmioty ?
Spróbuj mieszaniny kwas cytrynowy z dodatkiem kwasu siarkowego - około 5-10% cytrynowego i 1 % siarkowego.

Następnie co jest jeszcze ważniejsze bardzo dokładnie opłucz element pod bieżącą wodą, a potem opłucz dokładnie w wodzie destylowanej, najlepiej w jakiejś wanience mieszaj elementem. A na koniec zaraz po wyciągnięciu z wody destylowanej osusz element suszarką do włosów.

12 cze 2013, o 20:23

Jeżeli to ma być na błysk to w książeczce "Chemia na co dzień" S. Sękowski są różne kąpiele to wybłyszczania i polerowania stopów miedzi (roztwory bardzo żrące, wydzielające również żrące i trujące opary zarówno podczas używania jak i same z siebie). Przyzwoity skan tej książki do znalezienia w internecie. Osobiście tych roztworów nie stosowałem, więc nie wiem jak to wychodzi.
Jeśli chcesz tylko przywrócić kolor mosiądzu to można gotować w roztworze soli w occie (ok 50-100g soli na litr octu). Nie za długo, tylko tyle, żeby się metal oczyścił. Roztwory do czyszczenia mosiądzu oparte na samych kwasach średnio się sprawdzają, bo często mosiądz przebarwia sie na czerwonawo. Roztwór powinien zawierać substancję kompleksującą miedź(I) żeby tego efektu nie było, w najprostszym wydaniu może to być właśnie sól (jony chlorkowe).
Oczywiście można też kupić specjalne preparaty do czyszczenia mosiądzu i ta wersja wydaje mi sie najrozsądniejsza :).

Jak to juz mój przedmówca napisał, po każdym czyszczeniu chemicznym przedmiot powinien być bardzo dobrze wypłukany, a najlepiej jeszcze wygotowany w wodzie, inaczej pozostałe na przedmiocie resztki chemikaliów spowodują korozję.

14 cze 2013, o 12:12

Sulik napisał(a):
Spróbuj mieszaniny kwas cytrynowy z dodatkiem kwasu siarkowego - około 5-10% cytrynowego i 1 % siarkowego.

Mógłbym prosić linka do jakiegoś sklepu, gdzie można kupić 1L kwasu siarkowego w rozsądnej cenie ? Znalazłem na jednej stronce, ale jest wymagane jakieś oświadczenie, bo niby to prekursor do produkcji dragów.

W ostateczności spróbuję z tą solą i octem, może coś więcej to da. Dzięki za wspomnienie o 'substancji kompleksującej miedź', dobrze wiedzieć ;>

15 cze 2013, o 21:47
@MODERATOR

poszukaj w sklepach motoryzacyjnych lub na stacji benzynowej elektrolitu który jest 30% kwasem siarkowym.
Więc żeby otrzymać ~100g 1% r-r musisz wziąć ok. 3,3g (2,6ml) elektrolitu.

18 cze 2013, o 07:53

niestety,mosiądz jak składnik zawiera cynk
jest on szybko rozpuszczany w kwasach i przedmiot staje się czerwony
polecam jakiś środek do polerowania :)

25 cze 2013, o 18:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]