Autor |
Wiadomość |
ŁukaszK
Dołączył(a): 19 cze 2013, o 19:06 Posty: 34 Lokalizacja: Sandomierz
|
Szkodliwość
Cześć :) Zakupiłem ostatnio trochę odczynników. Czytając informacje na etykiecie fenoloftaleiny trochę się zdziwiłem. Brzmiały one tak: ''Może zmieniać geny, Może powodować raka, Może działać szkodliwie na płodność i dziecko w łonie matki'' Moja fenoloftaleina ma 1% i tu nasuwa się pytanie - czy mi grożą jekieś choroby? Czy to czysta formalność i musiałbym się o sto starać :)? Proszę o odp. :)?
18 lip 2013, o 10:46 |
|
|
mar28
@MODERATOR
|
Re: Szkodliwość
Jeśli nie będziesz tego pił, kąpał się w tym lub wdychał pyłów (jeśli by to był proszek, a nie roztwór) to nic Ci się nie stanie.
|
18 lip 2013, o 10:50 |
|
|
ŁukaszK
Dołączył(a): 19 cze 2013, o 19:06 Posty: 34 Lokalizacja: Sandomierz
|
to był roztwór , dzięki
18 lip 2013, o 11:11 |
|
|
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
Gdzieś na forum było o tym... , fenoloftaleina podana doustnie powoduje długotrwałe i bolesne biegunki tak że lepiej się z nią ostrożnie obchodzić inaczej może być bardzo nieciekawie w tym przypadku organizm sam doskonale się oczyści bardzo mocno oczyści pzdr. eko
|
18 lip 2013, o 22:28 |
|
|
olenka
|
witam jestem pracownikiem firmy produkującej sprzęt AGD codziennie przez 8 godzin pracuje z klejem termotopliwym technomelt firmy henkel jestem narażona na wdychanie oparów z tego właśnie kleju powiedzcie mi proszę jaki to może mieć wpływ na moje zdrowie czy takie kleje są bardzo szkodliwe?
|
27 wrz 2013, o 00:52 |
|
|
justyna0892
|
Hej, ja z kolei mam raczej nietypowe pytanie. Dotyczy szkodliwości- tak jak w temacie- ale mleka i produktów mlecznych na ryby. Przeczytałam kiedyś w jednym z artykułów, że przedostanie się do wody ścieków z pobliskiej oczyszczalni przy zakładzie mleczarskim spowodowało śnięcie kilku tysięcy ryb. Słyszałam też o pewnej zależności, mianowicie: wylewając do zlewu bodajże 1l mleka powodujemy zatrucie iluś ryb. No i właśnie tu powstaje moje pytanie, ile to jest ryb? Gdyby ktoś o tym słyszał to bardzo, bardzo proszę o odpowiedź
|
27 wrz 2013, o 18:23 |
|
|
Finkur
**
|
Jeżeli ten artykuł jest autorstwa zielonej propagandy to nie ma sensu ciągnąć tematu.
BTW. Dobrze byłoby, jakby mod wydzielił temat.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
27 wrz 2013, o 20:09 |
|
|
justyna0892
|
Spokojnie, nie ma to nic wspólnego z "zieloną propagandą" miałam to kiedyś na wykładzie z chemii analitycznej i niestety nie zapisałam tej informacji, stąd teraz moje pytanie
|
27 wrz 2013, o 20:25 |
|
|
Pit
|
Cześć. Co do kleju firmy Henkel, warto było by zwrócić uwagę na skład tego kleju i ostrzeżenia znajdujące się na opakowaniu. Znając konkretny skład łatwiej powiedzieć czy znajdują się tam jakieś szczególnie szkodliwe substancje. Co do mleka, ścieki z mleczarni, a samo mleko, to jednak dwie różne rzeczy, więc to ,że były one akurat z mleczarni może nie mieć w tym momencie żadnego znaczenia. Nie wiemy co dokładnie znajdowało się w tych ściekach, może jakieś detergenty służące do mycia aparatury, może coś innego. Nigdy nie słyszałem o tym, aby samo mleko mogło powodować śnięcie ryb. Na pewno w dużym stężeniu jego rozkład będzie powodował zubażanie wody w tlen. Litr mleka wylany do zlewu zostanie z pewnością rozcieńczony w bardzo dużym stopniu, poza tym ścieki powinny trafić do oczyszczalni, gdzie mikroorganizmy powinny bez problemu oczyścić wodę z substancji biologicznych. Śmieszne wydają mi się wyliczenia, że wylanie litra mleka zabija np. 100 ryb. @eko O fenoloftaleinie rzeczywiście była kiedyś mowa, ale jeśli dobrze pamiętam to w nieco innej komnacie. Pozdrawiam
|
27 wrz 2013, o 22:33 |
|
|
olenka
|
z tego co zdołałam znaleźć w internecie na stronach producenta jest to klej na bazie żywicy syntetycznej i nie zawiera on rozpuszczalników konkretnego składu nigdzie nie znalazłam na opakowaniu kleju również skład nie jest podany
|
28 wrz 2013, o 00:16 |
|
|
Pit
|
Wydaje mi się, że Henkel to na tyle porządna firma, że nie dodawali by świństw do produktów stosowanych masowo w przemyśle. Czy masz jakieś objawy np. bóle głowy itp. po powrocie z pracy? Czy wyczuwasz jakiś charakterystyczny zapach przy pracy z tym klejem?
|
28 wrz 2013, o 00:41 |
|
|