Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Szkodliwość 
Autor Wiadomość

Post Szkodliwość
Cześć :)
Zakupiłem ostatnio trochę odczynników. Czytając informacje na etykiecie fenoloftaleiny trochę się zdziwiłem.
Brzmiały one tak:
''Może zmieniać geny,
Może powodować raka,
Może działać szkodliwie na płodność i dziecko w łonie matki''
Moja fenoloftaleina ma 1% i tu nasuwa się pytanie - czy mi grożą jekieś choroby? Czy to czysta formalność i musiałbym się o sto starać :)?
Proszę o odp. :)?

18 lip 2013, o 10:46
@MODERATOR

Post Re: Szkodliwość
Jeśli nie będziesz tego pił, kąpał się w tym lub wdychał pyłów (jeśli by to był proszek, a nie roztwór) to nic Ci się nie stanie.

18 lip 2013, o 10:50

mar28 napisał(a):
Jeśli nie będziesz tego pił, kąpał się w tym lub wdychał pyłów (jeśli by to był proszek, a nie roztwór) to nic Ci się nie stanie.

to był roztwór , dzięki :)

18 lip 2013, o 11:11
@MODERATOR

Gdzieś na forum było o tym... , fenoloftaleina podana doustnie powoduje długotrwałe i bolesne biegunki tak że lepiej się z nią ostrożnie obchodzić inaczej może być bardzo nieciekawie :lol: w tym przypadku organizm sam doskonale się oczyści bardzo mocno oczyści :lol:
pzdr.
eko

18 lip 2013, o 22:28

witam jestem pracownikiem firmy produkującej sprzęt AGD codziennie przez 8 godzin pracuje z klejem termotopliwym technomelt firmy henkel jestem narażona na wdychanie oparów z tego właśnie kleju powiedzcie mi proszę jaki to może mieć wpływ na moje zdrowie czy takie kleje są bardzo szkodliwe?

27 wrz 2013, o 00:52

Hej, ja z kolei mam raczej nietypowe pytanie. Dotyczy szkodliwości- tak jak w temacie- ale mleka i produktów mlecznych na ryby. Przeczytałam kiedyś w jednym z artykułów, że przedostanie się do wody ścieków z pobliskiej oczyszczalni przy zakładzie mleczarskim spowodowało śnięcie kilku tysięcy ryb.

Słyszałam też o pewnej zależności, mianowicie: wylewając do zlewu bodajże 1l mleka powodujemy zatrucie iluś ryb. No i właśnie tu powstaje moje pytanie, ile to jest ryb? Gdyby ktoś o tym słyszał to bardzo, bardzo proszę o odpowiedź :)

27 wrz 2013, o 18:23
**

Jeżeli ten artykuł jest autorstwa zielonej propagandy to nie ma sensu ciągnąć tematu.

BTW. Dobrze byłoby, jakby mod wydzielił temat.

27 wrz 2013, o 20:09

Spokojnie, nie ma to nic wspólnego z "zieloną propagandą" ;) miałam to kiedyś na wykładzie z chemii analitycznej i niestety nie zapisałam tej informacji, stąd teraz moje pytanie :)

27 wrz 2013, o 20:25

Cześć.
Co do kleju firmy Henkel, warto było by zwrócić uwagę na skład tego kleju i ostrzeżenia znajdujące się na opakowaniu. Znając konkretny skład łatwiej powiedzieć czy znajdują się tam jakieś szczególnie szkodliwe substancje.
Co do mleka, ścieki z mleczarni, a samo mleko, to jednak dwie różne rzeczy, więc to ,że były one akurat z mleczarni może nie mieć w tym momencie żadnego znaczenia. Nie wiemy co dokładnie znajdowało się w tych ściekach, może jakieś detergenty służące do mycia aparatury, może coś innego. Nigdy nie słyszałem o tym, aby samo mleko mogło powodować śnięcie ryb. Na pewno w dużym stężeniu jego rozkład będzie powodował zubażanie wody w tlen. Litr mleka wylany do zlewu zostanie z pewnością rozcieńczony w bardzo dużym stopniu, poza tym ścieki powinny trafić do oczyszczalni, gdzie mikroorganizmy powinny bez problemu oczyścić wodę z substancji biologicznych. Śmieszne wydają mi się wyliczenia, że wylanie litra mleka zabija np. 100 ryb.
@eko
O fenoloftaleinie rzeczywiście była kiedyś mowa, ale jeśli dobrze pamiętam to w nieco innej komnacie.
Pozdrawiam

27 wrz 2013, o 22:33

z tego co zdołałam znaleźć w internecie na stronach producenta jest to klej na bazie żywicy syntetycznej i nie zawiera on rozpuszczalników
konkretnego składu nigdzie nie znalazłam na opakowaniu kleju również skład nie jest podany

28 wrz 2013, o 00:16

Wydaje mi się, że Henkel to na tyle porządna firma, że nie dodawali by świństw do produktów stosowanych masowo w przemyśle. Czy masz jakieś objawy np. bóle głowy itp. po powrocie z pracy? Czy wyczuwasz jakiś charakterystyczny zapach przy pracy z tym klejem?

28 wrz 2013, o 00:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]