Witam serdecznie. Nie wiem w jakim dziale pisać, proszę o przeniesienie jak coś. Przyjaciółka prosiła mnie o kwas trójchlorooctowy w stężeniu 80% Mówi, że chce blizny usunąć. Wiecie może skąd go zdobyć i ile by mnie to kosztowało?
Pozdrawiam
20 lis 2012, o 17:11
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re: Kwas TCA
kupić albo utlenić chloral (aldehyd trójchloroctowy)azotowcem 96%
8 wrz 2013, o 13:46
rtecwet
Witam Podesłałem 2 linki na pw. Od razu radzę, aby osoba wykonująca taki zabieg dokładnie zapoznała się z jego instrukcją. Proponujesz stężenie 80%, ja natomiast znalazłem cytat, który mówi, że takim stężeniem można sobie zrobić krzywdę przy nieodpowiednim użyciu:
"W stężeniach przekraczających 35% wzrasta ryzyko tworzenia blizn, dlatego peelingi średniogłębokie i głębokie wykonywane są zwykle przy użyciu mieszaniny tego kwasu z innymi substancjami o działaniu złuszczającym."
Nie chcę negować pomysłu, ale chyba lepiej było by się wybrać do specjalisty niż samemu eksperymentować - chyba, że ktoś już wykonywał taki zabieg i się na tym zna:)
Używałem kiedyś środek na brodawki pod nazwą Vericaust (50% kwas chlorooctowy) firmy Temmler Pharma GmbH & Co KG, kupiony w aptece. Ale nie polecam, ponieważ jest to bardzo mocny środek i czasami pozostawiał drobne blizny. Zgodnie z receptą, nakłada się niewielką ilość preparatu na brodawkę raz w tygodniu przy pomocy szpatułki. Miejsce wokół należy zabezpieczyć przez posmarowanie lepką maścią np. wazeliną, pastą cynkową. Lepsze są środki na bazie kwasu mlekowego - łagodniejsze i równie skuteczne.
_________________ Pozdrawiam Wszystkich!
30 sty 2014, o 23:50
PanDaniel
Kwas TCA można znaleźć na Allegro ...
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
1 lut 2014, o 05:53
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Bezpieczniejszy mlekowy+salicylowy na kurzajki dodaje się jeszcze fluoropochodnej jakiegoś aminokwasu (chyba fluorouracyl). mono(chloro)octowy - a raczej jego sól sodowa jest stosowana jako bardzo silny Rat kiler. Na inne zwierzęta też tak działa. Synteza raczej odpada(raz bezwodnik octowy a dwa to bałbym się testować to na własnej skórze).
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości