Witajcie ! Ostatnio oglądnąłem ten film https://www.youtube.com/watch?v=seSg_GWj1b0 . Nie mogąc uwierzyć sam sprawdziłem i rzeczywiście - działa. Powstaje coś o właściwościach sodu. Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Jak metal o wyższym potencjale może wyprzeć metal o niższym ? Żeby nie było , że opieram się na głupich filmikach z youtuba znalazłem kiedyś w jakiejś książce metodę otrzymywania potasu poprzez reakcję K2CO3 z Fe w temperaturze białego żaru. Została ona opracowana przez Aleksandra Chodkiewicza w 1816. Inną metodą otrzymywania było stapianie KOH z Fe w wysokiej temperaturze ( opracowane przez Josepha-Gaya Lussaca i Ludwika Thenarda w 1808 r) . Proszę o wyjaśnienie tego procesu.
3 maja 2014, o 19:22
TheYoungChemist
Re: Chemizm reakcji.
Może nie chodzić o potencjał, ale o specyficzne właściwości magnezu. Nie posiadam szczegółowej wiedzy na ten temat, ale wiem, iż magnez jest wyjątkowo "tlenożerny". Może spalać się np. w CO2 redukując go de węgla, a nawet "wyciągać" tlen z niektórych związków organicznych (tak słyszałem, nie mogę poprzeć doświadczeniem). Podejrzewam, iż zachodzi coś na kształt reakcji termitowej.
_________________ AKA diginatrium
4 cze 2014, o 22:11
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
No nie , no w to do tej pory nie wierzyłem. Zobaczyłem,zamarzyłem,zapragnąłem! Wg mnie cały potencjał metali został zrobiony w d*** , bo reakcja nie zachodzi w wodzie , tylko w ciele stałym.Podobnie dzieje się z siarką jakimś dziwnym trafem stopiona z NaOH od razu zamienia się w wielosiarczek sodu.(stężone rr też tak działają). Tak wrzucają temat łopatą na praktykę : gość trochę przesadził z mielonym magnezem i sproszkowanym NaOH , bo każdy widział , jak reakcja zachodziła. Gdyby to były granulki i drobne wiórki i posypane takim miałkim substatem/ami to myślę że lepiej by to wyszło.
Rączki mi dzisiaj opadły (nie urwało ich ani nie odpadły). mieszam sproszkowany NaOH z gróbo rozdrobnionym magnezem, wkładam do puszki , w mieszankę wkładam zapalnik(lont na prochu Home-made,na końcu maleńki pakuneczek P.lontowego i wiórki magnezu w papierku , zapalam , nakrywam większą puszką, odważnik 2 kg, czekam 15 sekund zgodnie z obliczeniami i...Puff!) reakcja zachodzi ,nawet zaczął mi się palić podczas próby otwarcia, mnie powstał jekiś szary, kruchy stop, który energicznie reaguje z wodą i uwalnia spore ilości MgO na podobieństwo karbidu, ciekawe czy proszkowane aluminium też dało by radę ? Jak zdobędę większą ilość Mg to napiszę...
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
5 cze 2014, o 00:20
TheYoungChemist
Ciekawa reakcja swoją drogą, lecz niestety nie widzę praktycznego zastosowania w otrzymywaniu czystego sodu. Choć powstały materiał można by teoretycznie użyć jako środka osuszającego np. do eteru, gdy wymagane jest środowisko absolutnie bezwodne np. przy synteazach ze związkami grignarda.
_________________ AKA diginatrium
5 cze 2014, o 21:07
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
albo łączenie chloropochodnych , przez eliminację chloru z cząsteczek.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
5 cze 2014, o 21:09
TheYoungChemist
Znalazłem opis metody otrzymywania względnie czystego potasu z magnezu oraz KOH na angielskiej stronie. Jak będę miał chwilę, to przetłumaczę i tu wstawię.
---
Czas będę miał właściwie dzisiaj w godzinach popołudniwych. Wstawiam zdjęcie z tamtej strony na zachęte - to kulki potasu
Oświadczam, iż treść artykułu nie należy do mnie,lecz do niejakiego Wilco. Moje jest tylko tłumaczenie
Uprzedzam, iż jest to długa, dziesięciostronicowa lektura, lecz każde zagadnienie jest dokładnie omówione, a cały proces skrupulatnie opisany.
Nie jestem również pewien, czy nie kwalifikuje się to działu chemia organiczna. Jeżeli tak, to proszę moderatora o przeniesienie postu do nowego wątku w tym właśnie dziale.
Załączniki:
Komentarz: Tłumaczenie znajduje się w pliku tekstowym Worda Synteza potasu z magnezu.rar [477.21 KiB]
Pobrane 181 razy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości