Autor |
Wiadomość |
krystofer
|
talerz dysku twardego
no wlasnie z jakiego metalu czy stopu zostal zrobiony? magnes nie przyciaga tego.
|
13 gru 2008, o 18:03 |
|
|
ander
|
najprawdopodobniej jest to stop aluminium lub innego lekkiego metalu. musi byc to diamagnetyk lub ewentualnie paramagnetyk.
|
13 gru 2008, o 18:07 |
|
|
Czarny Iwan
Dołączył(a): 3 cze 2005, o 18:43 Posty: 64 Lokalizacja: z choinki się urwałem :)
|
o ile ja dobrze rozumuje to w dysku twardym są talerze z Krzemu....
|
1 sty 2009, o 03:24 |
|
|
plchemik
|
Każdy talerz zbudowany jest z aluminium o grubości 1/8 cala, pokrytego substancją magnetyczną, tzw. media.
Oryginalnie był nią tlenek żelaza, czyli zwykła rdza, która nadawała talerzom z dobrych roczników charakterystyczny brązowy połysk. Szybko okazało się, że cząsteczki tlenku są zbyt duże i nie pozwalają wykorzystać pełni możliwości coraz bardziej czułych głowic.
Obecnie są to najczęściej związki zawierające tlenek żelaza. Warstwa magnetyczna tworzona jest w procesie, w którym krążki aluminium zostają pokryte pastą zawierającą cząstki tlenku żelaza.
_________________ "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta..."
|
1 sty 2009, o 12:33 |
|
|
Fuxseb
*
|
Ale te dyski są takie jakby złotawe. To też tlenek żelaza? Może kiedyś wrzucę zdjęcie.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0
MAM CIĘ!
|
1 sty 2009, o 23:50 |
|
|
krystofer
|
Mój talerz był srebrny.
|
2 sty 2009, o 19:41 |
|
|
Qba870
Dołączył(a): 6 mar 2009, o 10:10 Posty: 69 Lokalizacja: Częstochowa
|
Sorka że odkopuje temat, ale wszystkie talerze są srebrne , ponieważ są z aluminium , a złotych to jeszcze nigdy nie widziałem Może takie robią dla dresiarzy , żeby mogli przed qmplami poszpanować
_________________ - Co to jest związek chemiczny ?
- Związek chemiczny , to małżeństwo obojga chemików
|
16 mar 2009, o 23:42 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
nie widze w tym nic śmiesznego (a rozumiem ze miał to być żart..) ja np. w jednym starym dysku miałem złotawy talerz (stricte złoty to on nie był ale srebrny na pewno również nie).
A skąd kolega Qba wie że na pewno z aluminium? a jeśli są czymś pokryte co nie jest srebrne to nadal będą srebrne? radzę sie zastanowić zanim sie cos napisze.. najlepiej 3 razy..
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
17 mar 2009, o 00:58 |
|
|
paul0
|
talerze
Rdzen talerza jest z aluminium lub stopu aluminium (co widac jak sie go przetnie - zlomowalem juz pare dyskow).
Powloka obecnie jest wielowarstwowa - co do skladu - czesto jej sklad jest zastrzezony.
Zawiera zwiazki metalu ferromagnetycznego (niekoniecznie zelaza) oraz inne zwiazki.
|
16 lip 2009, o 20:47 |
|
|
paul0
|
Re: talerz dysku twardego
Technika idzie do przodu... Nowsze dyski mają talerze wykonywane z stopów metali lekkich (aluminium, magnez), a i też pojawiły sie dyski z talerzami wykonanymi z szkła. Te szklane talerze wydają się być metalowe, dopiero po ich zniszczeniu widać, że jest to szkło. Szkło na talerze wykorzystuje się dlatego, że ma lepszą stabilność wymiarową (mniejsza podatność na wpadanie w wibracje), oraz ma mniejszą rozszerzalność cieplną. Skład warstwy magnetycznej jest zastrzeżony, różne źródła podają różne, sprzeczne informacje. Podczas demontażu takiego dysku (z uszkodzonego dysku można pozyskać m. innymi mocne magnesy neodymowe, są one elementem napędu głowicy) należy zachować ostroźność - odpryski z szklanych talerzy jest trudno usunąć z skóry i są niebezpieczne dla oczu.
|
12 kwi 2020, o 02:53 |
|
|