Witam Są mi potrzebne wartości rozpuszczalności soli Mohra w kilku temperaturach. Głównie chodzi o 0*C, 20*C i 95*C Sól Mohra to siarczan amonowo-żelazowy. Nigdzie nie mogę znaleźć strony gdzie podają kilka wartości koło siebie. Liczę na pomoc Pozdrawiam
Re: Szukam wartości rozpuszczalności dla Soli Mohra
Oto rozpuszczalność soli Mohra w 100 ml wody w kilku temperaturach: 20oC - 26,9g 25oC - 36g 80oC - 73,0g
Znalazłem tylko tyle na razie. Można się uprzeć i ze znanych punktów funkcji rozpuszczalności od temperatury wyznaczyć przybliżoną rozpuszczalność dla innych temperatur. Gdybyś znalazł jeszcze dwie lub trzy wartości to excel znalazłby ci wzór wielomianowy takiej funkcji.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
6 gru 2014, o 00:17
rtecwet
Re: Szukam wartości rozpuszczalności dla Soli Mohra
Wielkie dzięki. Czyli bez przeszkód mogę stwierdzić, że otrzymam ładne kryształki jeśli w gorącej wodzie rozpuszczę ile się da soli Mohra a potem odstawię w chłodne miejsce do krystalizacji. Za jakiś czas chciałbym otrzymać sobie trochę tej soli... Czy roztwór 1M siarczanu żelaza II i 1M siarczanu amonu to to samo co roztwór soli Mohra?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 49 gości