Re: Obróbka chemiczna NUGGETS-ów
@PanDaniel - były też badania gdzie gość żył na MCD przez kilka miechów i nie miał żadnych negatywnych efektów zdrowotnych, różnica była taka, że bilansował dietę poprzez odpowiedni dobór produktów.
@rtecwet - odpowiedzią jest panierka, wszystko w panierce smakuje lepiej, dodatkowo wszystko co "chrupie" smakuje lepiej.
Jeżeli skład smakowy 2 produktów jest identyczny, ale różnią się tym, że jeden jest chrupiący, a drugi nie, to ten chrupiący będzie bardziej "smaczny" - w taki sposób jest oszukiwany nasz mózg. Czemu po odgrzaniu nugget w panierce smakuje gorzej niż świeży ? a co stare smakuje lepiej od świeżego ?
a tak serio - panierka namaka i jest mniej chrupka, dodatkowo dochodzą różnice temperatur etc.
jak dobrze poszukasz to znajdziesz w necie przepisy na praktycznie każdy produkt z fastfoodów, ale trzeba chwilę posiedzieć nad googlem.
---
a co do całej nagonki na fastfoody - prawda jest taka, że te największe mają chociaż normy jakościowe (już od pracowników zależy czy są utrzymywane, ale to inna historia), natomiast wiele restauracji które wydawać by się mogło, że są "zdrowe" nie mają praktycznie żadnych norm, z tego powodu, że Klient nie widzi kuchni, kucharz rękawiczki jednorazowe to widzi na oczy pierwszy raz przy wizycie sanepidu
to samo tyczy się np. badań zwierząt pod ubój - mała firma np. wędliniarska i padlinę przemieli, duże koncerny przed przerobieniem mięsa muszą mieć setki papierów potwierdzających jakość i zdrowie, bo w przypadku kontroli lub ujawnienia jakiś nieścisłości dostanie miliardowe kary + ucierpi wizerunek, w przypadku małego producenta, zmieni on nazwę, przeniesie produkcję lub zmieni rynki zbytu.
Oczywiście po drugiej stronie medalu siedzą właśnie te normy które są kreowane przez same zainteresowane firmy, które z jednej strony mogą być korzystne dla konsumenta, ale przede wszystkim muszą być korzystne dla producenta.
A na końcu "instytuty" akredytujące dane produkty np. dla dzieci, które to (instytuty) wchodzą w skład grup kapitałowych firm produkujących produkty które atestują
w skrócie - jeść można wszystko, ale jak ze wszystkim umiar znać trzeba.