Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Materiały termochromowe 
Autor Wiadomość

Post Materiały termochromowe
Cześć! :)

Pracuje nad projektem z zastosowaniem materiałów termochromowych. Zastrzegam, że nie jestem związana z chemią (studiuję architekturę) stąd też nic nie wiem ;p. Zatem, poszukuję materiałów które w zakresie 30-40 st. Celsjusza będą zmieniać barwę, płynnie/ skokowo co 1 st. Celsjusza, albo tak samo, ale przechodzić z jakiegoś koloru do przezroczystości. Czytałam że są jakieś pigmenty, ale one mają kilka określonych temperatur (33 st, 30, 40?), a chcę każdą temperaturę wykorzystać. Materiał będzie wykorzystany w łazience, więc zależy mi też na tym żeby dało się to ładnie opakować (warstwy naokoło tego "czegoś"), żeby to było bezpieczne.

W miarę ekonomicznie i trwałość chociaż 2 lata.

Da się? Naczytałam się już o tym, ale cały czas mam mętlik, co chwila coś nie pasuje. Pomożecie? :)

12 kwi 2015, o 00:12
@MODERATOR

Post Re: Materiały termochromowe
kolorowe diody sterowane termoparą będą rozwiązaniem dużo łatwiejszym niż dobór związków chemicznych, tez ze względów na BHP i koszty
dodatkowo jeszcze chcesz zmianę barwy co 1 stopień i w wąskim zakresie.

btw. ty budujesz łazienkę czy saunę jeżeli ma być tam 40 stopni ?

12 kwi 2015, o 11:09

Projektuję wannę z wykorzystaniem tych materiałów, hmm diody, czyli elektronika... nie będzie wtedy takiego płynnego przechodzenia barw, a może jednak. Opowiedz mi coś więcej. A co do tych związków chemicznych, nie muszę tego opisywać mega dokładnie, wystarczy mi pewność, że coś takiego jest. Znalazłam coś takiego ( http://www.hallcrest.com/DesktopModules ... &TabId=163) w sumie z tekstu wynika że da się, tyle że w niektórych strefach temperatur będzie kolor nie do końca zdefiniowany (rozmyty poprzedni?). PS. projekt bardziej ideowy niż faktycznie do realizowania :D

12 kwi 2015, o 13:29

AVT dawało kit do zmontowania. Nazywało się to barometr czy jakoś tak. Kolor zmienia płynnie (liniowo) i dokładniej niż chemicznie...

13 kwi 2015, o 19:39

Kiedyś były takie termometry do akwarium. Dodatkowo takie właściwości wykazują ciekłe kryształy typu nematyków chiralnych.

15 kwi 2015, o 15:24

Wiem, trochę czasu minęło i post pod postem, ale jakby ktoś chciał zobaczyć co można prostym sposobem zrobić z ciekłyhc kryształów jeśli chodzi o rejestrowanie temperatury
https://www.youtube.com/watch?v=qgS0hTKBLXM

przy okazji polecam kanał tego Pana, jeden z moich ulubionych

27 kwi 2015, o 10:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]