Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Bizmut - Krystalizacja 
Autor Wiadomość

Post Bizmut - Krystalizacja
Witam serdecznie. Tematem mojego posta jest krystalizacja kryształów bizmutu, bądź też syntetyczna hodowla kryształów bizmutu.

Przejrzałem na forum poruszane już podobne tematy dotyczące tego zagadnienia, niestety nie znalazłem w nich odpowiedzi.

Chciałbym zapytać, czy któryś z forumowiczów posiada jakąś wiedzę bądź też doświadczenie z tym tematem, konkretnie sztucznego wytworzenia kryształów bizmutu? Jeśli nie to przeszukując także połowę internetu nie natrafiłem na interesujące mnie materiały.

Czy ktoś orientuje się i może doradzić w szukaniu publikacji/książek/stron internetowych na temat hodowli najlepiej omawianego wyżej Bizmutu? Chciałbym zagłębić się w tym temacie, poznać wszystko na ten temat i próbować później swoich sił.

Mam wiele pytań specjalistycznych dot. tego tematu, przykładowo:

"Czy jest możliwe sterowanie szybkością chłodzenia, które wpływa na zmianę odpowiedniej barwy opalizacji kryształu - nie tylko ze względu na jego czystość pierwotną?"

"Jakie temperatury i czasy są najlepsze do zapoczątkowania zarodkowania kryształów?"

... i wiele więcej.

Niestety nie jestem w stanie dotrzeć do takich informacji, dlatego ich szukam.

Jestem studentem Politechniki na wydziale Inżynierii Materiałowej i Metalurgii i są to dla mnie tematy pokrewne.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc :)

29 wrz 2015, o 13:00

Post Re: Bizmut - Krystalizacja
Jeżeli chodzi Ci po prostu o przeprowadzenie interesującego doświadczenia i uzyskanie ładnej ozdoby na półkę, to nic prostszego:
https://www.youtube.com/watch?v=v8KYZHMkTHw

29 wrz 2015, o 13:45

Doświadczenia? Tak, na początku, każdą próbę można tak nazwać.

Chciałbym jednak znacznie poszerzyć swoją wiedzę na ten temat, temat hodowli tych kryształów.

Kwestie takie jak: Czas i temperatura utrzymywania w stanie ciekłym metalu przed chłodzeniem do krzepnięcia, czas krzepnięcia/zarodkowania kryształów, sposoby odlewania, formy, narzędzia itd.

Przyszłościowo chciałbym zajmować się hodowlą kryształów.

Dziękuję za odzew :)

Pozdrawiam serdecznie :)

29 wrz 2015, o 14:00

Przepraszam, że jedno pod drugim, ale nie widzę opcji edycji.

Jeśli dysponujecie odnośnikami do ciekawych stron, książek o bizmucie to chętnie przeczytam :)

Pozdrawiam ;)

29 wrz 2015, o 17:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]