Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Wybielacz a szkodliwość na plastik do kontaktem na żywność 
Autor Wiadomość

Post Wybielacz a szkodliwość na plastik do kontaktem na żywność
Witam,

Użyłem czystego wybielacza marki Bielinek AS (15% podchloryn sodu i chlor) do czyszczenia plastikowych i metalowych elementów sokowirówki. Elementy te leżały po 15-45 minut w tym płynie.
Po tej kąpieli elementy dobrze wypłukałem, po czym wymyłem wodą z płynem do mycia naczyń, po czym opłukałem i zalałem wrzątkiem celem pozbycia się przykrego zapachu.

Wydaje mi się, że trochę "przesadziłem" z ilością wybielacza i teraz nie jestem pewien co z tymi plastikami i czy będą zdatne do użycia?
Ewentualnie co z tym zrobić, żebym mógł z tego normalnie korzystać?
Na razie mam pomysł, żeby do wywietrzało jeszcze, a potem powtórzę proces mycia i zalewania wrzątkiem żeby mieć pewność, że dobrze to wypłukałem i mogę tego normalnie używać.

Chciałem jeszcze napisać, że zachowałem wszelkie wymagane środki ostrożności. Starałem nie moczyć w tym palców nie wdychać, a w momencie kiedy się to płukało było pod przykryciem, żeby nie wydzielało szkodliwych zapachów.

Pozdrawiam

8 sty 2016, o 01:06

Post Re: Wybielacz a szkodliwość na plastik do kontaktem na żywno
Po co męczyć sokowirówkę w wybielaczu? :szok: Ale myślę , że porządne mycie powinno zlikwidować te skutki uboczne. Na przyszłość raczej pamiętaj że wybielacz jest do ubrań. 8)

8 sty 2016, o 08:35
@MODERATOR

Czyścił bo widocznie tego wymagała.
Różnego rodzaju bielinki bez problemu nadają się do mycia przedmiotów mających kontakt z żywnością i jeśli dobrze ją wypłukałeś i nie czuć już zapachu chloru spokojnie możesz używać sokowirówki.

8 sty 2016, o 10:24

Dostaliśmy sokowirówkę w takim stanie. Używana była do robienia przecierów z jabłek dla dziecka, ale po każdym użyciu była chyba ledwo płukana. Warstwa osadu była tak duża, że szczotkowanie druciakiem i gąbką z płynem nie dawało rady. Wpadłem na pomysł użycia wybielacza, bo wcześniej używałem go do płukania pustych butelek po piwie w których na dnie pozostała stara zaschnięta pleśń.
Z wyników działania wybielacza na te plastiki jestem bardzo zadowolony bo rozpuścił cały ten osad.

Jeśli chodzi o te butelki to ilość środka była znacznie mniejsza i wydaje mi się, że ma mniejsze ryzyko interakcji z materiałem.

8 sty 2016, o 14:38

Przemyj wodą jeszcze raz, zostaw do wywietrzenia resztek zapachu chloru i po kłopocie.
Jeśli pozostały jakieś resztki podchlorynów, to same się rozłożą zwłaszcza przy kontakcie ze świeżymi owocami i warzywami.

8 sty 2016, o 20:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]