Witam, mam takie pytanie. Wy napewno będziecie się bardziej oriętować. O co mi chodzi, mianowicie potrzebuję się dowiedzieć jak łatwo i praktycznie rozpoznać metale szlachetne, chodzi mi głównie o mosiądz, srebro i złoto. Prubowałem szukać jakiejś prostej i praktycznej metody ale bez efektów...
25 kwi 2016, o 21:59
chemik23
@MODERATOR
Re: Test na metale szlachetne?
Srebro i złoto nie reagują z HCl ale mosiądz(Cu/Zn) tak.
_________________ Chemik 23
26 kwi 2016, o 10:16
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
barwa ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
26 kwi 2016, o 15:21
aleksanderwiel
Kolega chyba ma na myśli próbę chemiczną na odróżnienie tych metali od siebie, powiedzmy... w elektronice. Czyli pomijając właściwości fizyczne to można rozpuścić ten stop zawierający metale szlachetne w wodzie królewskiej i potem dodać trochę chlorku cyny. Osad zdradza obecność metalu szlachetnego.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
27 kwi 2016, o 18:22
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
aleksanderwiel napisał(a):
Kolega chyba ma na myśli próbę chemiczną na odróżnienie tych metali od siebie, powiedzmy... w elektronice. Czyli pomijając właściwości fizyczne to można rozpuścić ten stop zawierający metale szlachetne w wodzie królewskiej i potem dodać trochę chlorku cyny. Osad zdradza obecność metalu szlachetnego.
podstawowa sprawa: kolega to nie wie jak zadawać pytania
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości