Witam. Mam pytanie, czy można używać metanol w biokominku zamiast bioetanolu? Wydaje mi się że tak, bo spała się tak samo jak każdy inny alkohol ale wolę się upewnić czy podczas spalania metanolu nie wytworzyć się coś co mnie zabije. Dostęp powietrza jest duży więc powinien spalać się całkowicie, więc powstanie tylko woda i co2? Czy powstają jeszcze jakieś niebezpieczne związki? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
25 lis 2017, o 22:25
azotek
Re: Metanol do biokominka?
Absolutnie NIE POLECAM. Metanol jest tak toksyczny, że stosowanie go w domu to czysta głupota. Produkty spalania raczej cię nie zabiją, ale metanol już tak.
26 lis 2017, o 13:24
Mateusz
Zdrowie i życie twoje i twojej rodziny chyba są cenniejsze niż par naście złotych żeby mieć ten bioetanol
26 lis 2017, o 16:10
Karolekla
Dziękuję bardzo za informację. Nie wiedziałem że jest aż tak szkodliwy. Odpada. Temat do zamknięcia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości