cukier inwertowany - jak otrzymać

Other. Komnata pomocnicza. Nie wiesz gdzie zamieścić swoje pytanie? Zamieść je tutaj, najwyżej przeniesiemy.

Moderator: #Chemia

cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez hurriway » 6 sty 2018, o 22:27

Wiam,
Chcialbym uzyskas cukier inwertowany z wykorzystaniem kwasku cytrynowego jako katalizatora. Szukalem gotowego przepisu, ale znalazlem jego kilka wersji dosc znacznie rozniacych. W jednym na 1kg(780 g cukru i 220 wody)takiego syropu nalezalo dodac 0,75 g kwasku, a w drugim (700g cukru i 300 wody) 3g. Roznica jest dosc spora. Dlatego chcialbym zapytac jaki przepis jest poprawny?
hurriway
 
Posty: 4
Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58

Re: cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez Gbeyo » 7 sty 2018, o 17:10

Poprawne są obydwa.
Przy inwertowaniu ważna jest obecność jonów H+, których dostarcza kwas.
Dając więcej kwasu, jest szansa że proces inwertowania zajdzie szybciej.
Gbeyo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18

Re: cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez hurriway » 7 sty 2018, o 19:15

ok dziękuje za odpowiedź. A jak wygląda sprawa w przypadku stopnia hydrolizy sacharozy. Tzn pytam czy dodatek większej ilości kwasu sprawi, że w produkcie końcowym otrzymamy więcej fruktozy i glukozy.
hurriway
 
Posty: 4
Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58

Re: cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez kno3 » 8 sty 2018, o 20:43

Jony H+ są katalizatorem, więc nie powinny mieć wpływu na położenie równowagi reakcji. Warto dodać, że stężenie jonów H+ będzie zmieniało się znacznie mniej niż stężenie kwasu cytrynowego, ponieważ jest to słaby kwas.
kno3
 
Posty: 235
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03

Re: cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez hurriway » 8 sty 2018, o 23:16

kno3 napisał(a):Jony H+ są katalizatorem, więc nie powinny mieć wpływu na położenie równowagi reakcji. Warto dodać, że stężenie jonów H+ będzie zmieniało się znacznie mniej niż stężenie kwasu cytrynowego, ponieważ jest to słaby kwas.


Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie, ponieważ nie wiem czy to dobrze rozumiem. Tzn ja to rozumiem tak że stężenie jonów nie będzie się zmieniało liniowo wraz z dodatkiem kwasu do syropu. Czyli dodając 1g na kg syropu, możemy uzyskać nieco mniejsze stężenie jonów niż w przypadku dodania 3g na 1 kg syropu (gdzie na logikę powinno uzyskać się 3 krotnie większe stężenie). Tak to należy rozumieć?
hurriway
 
Posty: 4
Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58

Re: cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez kno3 » 23 mar 2018, o 22:01

Dokładnie tak, tylko silne kwasy dysocjują w całości i w ich przypadku 3 razy większe stezenie to 3 razy większe stężenie [H+]
kno3
 
Posty: 235
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03

Re: cukier inwertowany - jak otrzymać

Postprzez Angelika19 » 9 kwi 2018, o 18:41

Ja się niestety niezbyt na tym znam. Dlatego nie bardzo będę w stanie pomóc...
. Łatwiej odnaleźć to, co utracone - także samego siebie - w świetle dnia.
Avatar użytkownika
Angelika19
 
Posty: 2
Dołączył(a): 4 kwi 2018, o 09:25


Powrót do Inne



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość