Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
cukier inwertowany - jak otrzymać 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58
Posty: 4
Post cukier inwertowany - jak otrzymać
Wiam,
Chcialbym uzyskas cukier inwertowany z wykorzystaniem kwasku cytrynowego jako katalizatora. Szukalem gotowego przepisu, ale znalazlem jego kilka wersji dosc znacznie rozniacych. W jednym na 1kg(780 g cukru i 220 wody)takiego syropu nalezalo dodac 0,75 g kwasku, a w drugim (700g cukru i 300 wody) 3g. Roznica jest dosc spora. Dlatego chcialbym zapytac jaki przepis jest poprawny?


6 sty 2018, o 22:27
Zobacz profil

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18
Posty: 244
Post Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Poprawne są obydwa.
Przy inwertowaniu ważna jest obecność jonów H+, których dostarcza kwas.
Dając więcej kwasu, jest szansa że proces inwertowania zajdzie szybciej.


7 sty 2018, o 17:10
Zobacz profil

Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58
Posty: 4
Post Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
ok dziękuje za odpowiedź. A jak wygląda sprawa w przypadku stopnia hydrolizy sacharozy. Tzn pytam czy dodatek większej ilości kwasu sprawi, że w produkcie końcowym otrzymamy więcej fruktozy i glukozy.


7 sty 2018, o 19:15
Zobacz profil

Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03
Posty: 275
Post Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Jony H+ są katalizatorem, więc nie powinny mieć wpływu na położenie równowagi reakcji. Warto dodać, że stężenie jonów H+ będzie zmieniało się znacznie mniej niż stężenie kwasu cytrynowego, ponieważ jest to słaby kwas.


8 sty 2018, o 20:43
Zobacz profil

Dołączył(a): 24 mar 2017, o 11:58
Posty: 4
Post Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
kno3 napisał(a):
Jony H+ są katalizatorem, więc nie powinny mieć wpływu na położenie równowagi reakcji. Warto dodać, że stężenie jonów H+ będzie zmieniało się znacznie mniej niż stężenie kwasu cytrynowego, ponieważ jest to słaby kwas.


Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie, ponieważ nie wiem czy to dobrze rozumiem. Tzn ja to rozumiem tak że stężenie jonów nie będzie się zmieniało liniowo wraz z dodatkiem kwasu do syropu. Czyli dodając 1g na kg syropu, możemy uzyskać nieco mniejsze stężenie jonów niż w przypadku dodania 3g na 1 kg syropu (gdzie na logikę powinno uzyskać się 3 krotnie większe stężenie). Tak to należy rozumieć?


8 sty 2018, o 23:16
Zobacz profil

Dołączył(a): 18 sty 2010, o 20:03
Posty: 275
Post Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Dokładnie tak, tylko silne kwasy dysocjują w całości i w ich przypadku 3 razy większe stezenie to 3 razy większe stężenie [H+]


23 mar 2018, o 22:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2018, o 09:25
Posty: 2
Post Re: cukier inwertowany - jak otrzymać
Ja się niestety niezbyt na tym znam. Dlatego nie bardzo będę w stanie pomóc...

_________________
. Łatwiej odnaleźć to, co utracone - także samego siebie - w świetle dnia.


9 kwi 2018, o 18:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..