Mam pytanie. W jaki sposób można otrzymać syrop glukozowy? I (jeżeli posiada) jaki ma on wzór ?
15 lip 2019, o 00:54
Gbeyo
Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18 Posty: 248
Re: Syrop glukozowy
Najprościej w gorącej wodzie rozpuścić tak dużo glukozy jak się da. Po ochłodzeniu jest prawdopodobne, że nie wykrystalizuje, bo cukry dość często tworzą roztwory przechłodzone i krystalizują kiepsko. Jeśli natomiast masz na myśli syrop glukozowo-fruktozowy, taki jaki spotyka się w żywności, to w warunkach domowych jest trudny do uzyskania, bo otrzymuje się go enzymatycznie z kukurydzy. Można też zhydrolizować sacharozę (cukier spożywczy) przy użyciu jakiegoś kwasu mineralnego, ale to raczej zadanie dla osób z pewnym obyciem w chemii. Wzór syropu jako taki nie istnieje, bo to mieszanina. Ewentualnie można by zapisać jako C6H12O6*nH2O
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników