Re: Kwasek plus doda jak obliczyć proporcje.
Jak nie potrafisz obliczyć masy molowej, to zajrzyj na wikipedię i poszukaj danej substancji chemicznej po prawej stronie w tabelce masz informacje na ten temat
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorowęglan_sodu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_cytrynowyWodę musisz dodać, bo reakcja nie zajdzie za sucho. Ogrzanie do 20-50 stopni C przyspieszy wydzielanie się CO2 (w zimnej wodzie raz, że reakcja zachodzić będzie wolniej, to jeszcze woda będzie wiązać CO2, a nie wydzielać w postaci gazowej).
Jak rozumiem gaśnica jest nie do gaszenia (tu nie ma co się zapalić), a do produkcji/przechowywania CO2 ?
Co do stosunku:
w reakcji masz: 3 mole wodorowęglanu sodu + 1 mol kwasu cytrynowego
1 mol wodorowęglanu sodu to: 84,01 g
1 mol kwasu cytrynowego to: 192,12 g
czyli:
3 * 84,01 = 252,03 g wodorowęglanu sodu zmieszać z 192,12 g kwasu cytrynowego.
Ale... ta reakcja zachodzi w kwaśnym środowisku więc trzeba na wszelki wypadek dać lekki nadmiar kwasu cytrynowego, więc stosunek 1:1 wydaje się być OK (nadmiar kwasu cytrynowego nie popsuje reakcji).
Co do ilości wody. Każda substancja chemiczna ma różną rozpuszczalność w wodzie, te dane znajdziesz też na wiki, po prawej stronie w zakładce właściwości
i tak dla wodorowęglanu sodu jest to 103 g/l, a dla kwasu 163 g/l
czyli potrzebujesz mniej więcej:
250 g wodorowęglanu sodu, 250 g kwasu cytrynowego oraz 5 litrów ciepłej wody z czego wytworzy się w teorii: 67 litrów gazowego CO2
więc musisz dać dużo mniejsze ilości aby Ci się ciecz i gaz zmieściły w butli.
zwiększenie ciśnienia w pewnym momencie zablokuje produkcję gazu - jakie to jest - nie wiem - pewnie mógłbym obliczyć, ale wzory "gazowe" już dawno mi wyparowały z głowy.
Jak dla mnie większym problemem będzie podać odpowiednia dawkę CO2 na akwarium. Rozumiem że można po prostu wprowadzić rurkę do akwarium i niech sobie pyka, ale do jakich stężeń wtedy dojdziesz to nie mam pojęcia.
Zresztą, zamiast bawić się w gaśnice itd. możesz do balonika dodać 1/10 składników obliczonych wyżej (25, 25, 500 ml) a balonik/plastikową butelkę zakończyć rurką i ją wprowadzić do akwarium, jeżeli akwarium nie ma kilku metrów głębokości to ciśnienie wytwarzane przez produkcję gazu powinno załatwić sprawę.
Można nawet z proporcji wyliczonych składników wyżej obliczyć sobie ile dokładnie CO2 potrzebujesz do dodania do akwarium i po prostu zmieszać taką ilość składników, aby było wystarczająco.
Przydałoby się też wodę badać na bieżąco czy nie przekroczyłeś już optymalnych wartości (pewnie najlepiej jakąś elektrodą do tego przystosowaną).
Ewentualnie w osobnym zbiorniku bez ryb potestować.