Witajcie, Mam problem ... Gdyż dostałem lekkiego strachu na datę 23.11.23 gdyż sugerowano ze tak jak w przypadku rozpoczącia wojny na Ukrainie tak samo teraz zostanie użyta broń atomowa na złotą datę że tak powiem... Kupiłem Dozymetr DP-70M na aukcji i wystawiłem go w oknie jakoś 22.11.2023 jednak jak patrzyłem dzisiaj 28.11.23 to roztwór zaczyna się lekko odbarwiać. Stąd moje pytanie ... Czy światło słoneczne wywoła taki efekt ? Jakoś nie mogłem znaleźć przystępnego opisu w internecie. Cel był taki ze jak coś się stanie to szybko powinienem się zorientować że jest promieniowanie.
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
29 lis 2023, o 00:29
Pit
Re: DP-70M Dozymetr Chemiczny
Witaj,
na Wiki jest coś takiego:
Cytuj:
Wewnątrz metalowego futerału znajdowała się ampułka z roztworem zmieniającym swoje zabarwienie w ciągu 40–60 minut od chwili zakończenia oddziaływania nań promieniowania gamma. Zabarwienie utrzymywało się przez 10 dni. W tym czasie można było otworzyć 5-6 krotnie futerał na jedną minutę. Dłuższe oddziaływanie światła mgło spowodować rozkład roztworu wskaźnikowego.
Pozdrawiam
29 lis 2023, o 17:45
Technet
Re: DP-70M Dozymetr Chemiczny
Tak liczyłem, że bez opisu i wystawieniu tego na światło mam mieć "atack panic". Ustawie sobie opis, że mam popsuty internet i tyle;p
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości