Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
egzamin doktorancki - pytanko 
Autor Wiadomość

Post egzamin doktorancki - pytanko
moja koleżanka za jakiś czas bedzie zdawać egzamin doktorancki na chemii z obcego języka, kitórym ma być angielski. Jest z lekka przerazona. Czy ktoś z Forumowiczów zdawał taki egzamin? Jakich pytań można się spodziewać? Ktoś coś słyszał na ten temat?

18 mar 2006, o 18:48
PROFESJONAŁ

Różnie to wygląda (zapewnie chodzi o egzamin doktorski przed obroną), u nas na wydziale w skład komisji wchodziły do tej pory trzy osoby (teraz się to zmieniło gdyż wyszło rozporządzenie w tej sprawie do ustawy o stopniach i tytułach naukowych i komisja liczyć ma 9 osób). Więc u nas w skład komisji wchodziły trzy osoby - anglista i dwóch samodzielnych władających angielskim (w tym zawsze pewna pani prof która pracowała kiedyś na Oxfordzie). Generalnie pytania dotyczyły chemii ze szczególnym uwzględnieniem tematyki rozprawy doktorskiej. Owa wspomniana pani szczególny nacisk kładła na akcent i np. osoba mająca zdany egzamin CAE zdała gorzej od osoby nie mającej nawet FCE, bo miała, wg rzeczonej pani profesor, słabą wymowę.
Generalnie na każdej uczelni wygląda to inaczej - ale nie ma co panikować, głowa do góry :).

20 mar 2006, o 20:56
@ADMINISTRATOR

U nas wyglada to dokladnie tak samo jak u NVX...
Ja mam go na szczescie dopiero za czas jakis wiec sie nie przejmuje za wczasu :P
Gorzej ze od przyszlego semestru mam prowadzic zajecia z makrokierunkiem "in english" ;) Sie zobaczy co z tego wyjdzie :P

Pozdro
Tchemik

21 mar 2006, o 01:55

tak, chodzi mi o egzamin doktorski przed obroną. każa na nim opowiadac o swoje pracy doktorskiej, czy raczej zadają pytania?

22 mar 2006, o 17:59
Post re
raczej pytanie. jeśli nie będą złośliwi to tylko z dziedziny (ale dość szeroko pojętej) z której robiłeś pracę.
A tak praktycznie to musisz dowiedzieć się kto będzie w komisji i czym te osoby się naukowo interesują. Każdy pyta najczęściej z tego na czym sam zna się najlepiej.

22 mar 2006, o 18:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]