trzeba przyznać racje człowiek który by taki program zrobił zostałby milionerem. Lista problemów jest ogromna i praktycznie nie do rozgryzienia
Ale odpowiedź zależy od tego o co ci chodzi dokładnie bo pytanie czy zna ktoś jakiśprogram do symulacji piro jest baaaaardzo pojemne
Istnieje setki jak nei wiecej programów które w sposób w maire zadowalający robia takie rzeczy jak :
1. modelowanei efektów wizualno dźwiękowych efektów przemainy MW/zestawu pirotechnicznego (szacują głóśność natężenei światłą, dymność itp itd (bez specjalengo wnikania w chemie i strukture łądunku)
2. modelują propagacje efektu pirotechnicznego w czasie i przetrzeni
3. modelują reakcje chemiczna w strefie przemniany, poza nią i w rozprężających sięproduktach
4. symulkluja oddziaływanei fali uderzeniowej/produktów rozkłądu łądunku pirotechnicznego na otaczający go ośrodeki co najważneijsze modelują ich wzajemną interreakcje (csęsto podzial na MW i piro jest bardziej umwony niż rzeczywisty)
5. Cała gama smulacji procesów spalania rozmaitych warunkach
i ogólnie duuuuużo tego.
Natomaist po polsku raczej nic ciekawego ogolnei dostępnego nei znajdziesz szczególnei za darmo. A jakos za bardzo (przynajmneij na razie) nei natknołem się na poważneijszy sofcik czy to freeware czy hmmm warezowy
stad linków ci za bardzo neipodam
jak tylko coś godnego uwagi znajdę to i tak to wrzuce na forum pewnei do publikacji i ebooków
Jak chcesz ambitnie szukac to
http://www.google.com/search?hl=en&lr=& ... R+modeling np na początek
ale większość to raczej naukowe ciężko strawne kawałki i mało konkretnie w internecie albo płątne ;-(
Gdzies tu juz na forum podawałem jakies nazwy co i jak.
Są rozmaite kalkulatory stechiometryczne i inen dziwnosci ale do tego raczej należy podchodzić z ostrożnością.
Wiem odpowiedź mętnawa troche najporostsza odpowiedź brzmi nie ale są wyjatki