Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Morrison Boyd 
Autor Wiadomość

Post Morrison Boyd
Podobno "Chemia organiczna" Morrisona i Boyda to jeden z lepszych podręczników. Chciałabym się dowiedzieć czy ta opinia jest prawdziwa i czy książka (a właściwie książki) jest bardzo potrzebna na AM Warszawskiej na kierunku lekarskim.
Z góry dzięki :wink:

25 sty 2006, o 20:46

Morrison to najlepsza książka o chemii organicznej jaką posiadam. :)

26 sty 2006, o 12:09
@ADMINISTRATOR

Jesli ktos ma zostac chemikiem organikiem to o wiele lepsza pozycja jest CHEMIA ORGANICZNA J. March.
Ale jesli ma to byc na AM to spokojnie Morrison wstarczy.

Pozdro
Tchemik

26 sty 2006, o 12:51

Powiedzcie mi koledzy i koleżanki... czym róznią się wydania tej książki z roku 1997 i 1998? Bo własnie dziś o 14:00 przeszła mi koło nosa aukcja - http://allegro.pl/item134960335_chemia_ ... _boyd.html - wydania IV z 1998 roku (jakaś laska mnie kilka minut przed zakończeniem wych...., a ja byłem w szkole...) no i teraz mam zamiar zalicytować wydanie z 1997 bo z 1998 ludzie wystawiają po 350zł (?!), tu była okazja za 250zł no ale cóż, mówi się, ku..., trudno...

Teraz poluję na wydanie trzecie... możecie powiedzieć czym one się różnią? Coś nowego jest w wydaniu IV? Jakaś errata, poprawione błędy, dodane działy?

23 paź 2006, o 16:40
tu była okazja za 250zł no ale cóż,
:szok: :szok: myślałam że to tylko Vogel osiąga niebotyczne ceny...

Ja mam Boyda z lat 80-tych i jest ok.,
osobiście uważam, że jest to bardzo dobra książka, przystępnie napisana. Czy nadaje się dla studenta AM? Podejrzewam, że wystarczy nawet streszczenie Morrisona :wink: jest bardzo dobrą książka dla studenta chemii, choć niektórzy uważają, że lepszy jest McMurry, ze względu na przejrzyste schematy mechanizmów reakcji,

19 lis 2006, o 19:03

McMury'ego nie znam nie mniej Morrison (3 części bo 3 tom to zadania i odpowiedzi) od wielu lat jest bazą chemii organicznej na PŁ. Na medycynie spoko wystarczy - a nawet chyba az nadto. Tam przeciez przez chemie sie prześlizguje skupiając sie ewentualnie na biochemii no chyba że sie "robi" medycyne leków.

21 lis 2006, o 00:31

McMurrego mam wszystkie tomy. Jest ładny i przejrzysty bym powiedział że wygląda tak trochę popularnonaukowo bo zwykle książki naukowe przejrzyste nie są :P Jak wziołem z biblioteki szkolnej Boyda do ręki i go przejżałem to poczułem, że ma on w sobie to "coś" :) . Na moim poziomie wiedzy jest jednak dla mnie lepszy chyba McMurry i jego polece na poczatek bo jest lekturką naprawdę przyjemną w czytaniu :wink:

21 lis 2006, o 00:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]