Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
H2S + SO2 
Autor Wiadomość
Post H2S + SO2
rozwiązywałam sobie jakieś zadanko i znalazłam taki przykład:

H2S + SO2 ->

co z taką reakcją? w poleceniu było tylko że produkty mają być nieszkodliwe i że ta reakcja zachodzi podczas samooczyszczania powietrza. ma ktoś jakiś pomysł co to będzie?

25 sty 2006, o 14:18

4H2S (g)+ 2SO2 (g) = 4H2O(g) + 3S2 (g)

25 sty 2006, o 14:48
@MODERATOR

Gazowa siarka? Żeby się utrzymaała w tym stanie skupienia potrzebuje chyba z 450 stopni..

25 sty 2006, o 18:29

z tego co pamietam to masz racje ale ta reakcja nie zachodzi w pokojowej, coś mi się kojarzy z jkimś procesem technologicznym w wysokiej temperaturze i wulkanami dokłądneinei pamietam
a dlaszy ciąg reakcji to oczywiście przejście do "stanu stałego"
poszukam może mi się uda w goglach dokłądniej coś znaleźć ;-) bo po technologi nie będe kopał gdzieś leży głeboko schowana ;-)

25 sty 2006, o 19:29
Zgadza się, w ten sposób otrzymuje się siarkę z bogatej w nią ropy naftowej (metoda Clausa). Pewna ilość H2S występującą w odwiertach naftowych i gazowych utlenia się najpierw do ditlenku siarki:
2H2S (g) + 3O2 (g) -> 2SO2 (g) + 2H2O (c)
Otrzymany SO2 wykorzytsuje się następnie do utleniania pozostałego siarkowodoru:
2H2S (g) + SO2 (g) ---(300oC, Al2O3)---> 3S (s) + 2H2O

Ostatnio edytowano 25 sty 2006, o 19:49 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

25 sty 2006, o 19:33

no włąśnie wiedziałem że mi się to gdzieś obiło o oczka ;-) jak próbowałem coś odkopać o reakcjach w stanei gazowym w wyższych T to natknołem się na http://ench1.ench.ucalgary.ca/~ench537/ ... N_2001.DOC ( to was pewnei wogóle nie zainteresuje) ale tu dokłądneij http://en.wikipedia.org/wiki/Claus_process
a jeszcze lepiej tu
http://www.geocities.com/jerzy_krol/Pod ... hemia.html

Cytuj:
Reakcje chemiczne procesu Clausa [4]:

H2S + 1,5 O2 → SO2 + H2O ΔH°=-518,8 kJ

SO2 + 2 H2S → 2 H2O + 3 S

przy czym w reakcji drugiej (reakcja Wackenrodera) potrzebny jest katalizator. Jeżeli się uwzględni, że siarka ma wzór S8, to ta ostatnia reakcja przyjmie zapis:

8SO2 + 16H2S → 16H2O + 3S8

z tym ze w awarunkach reakcji siareczka jest gazem i jak na porządną siarkę przystało jest lekko dziwna bawiąc się sama ze sobą a w końcu robiąc neizła imprezkęo nazwie S6 a na koneic można by zapisać S8

Mnie interesowała reakcja w fazie gazowej i właśnei wykorzystywałem S2 i tka mi to jakoś w pamięci zostało ale samo S się raczej nei wytwarza ;-)

25 sty 2006, o 19:48
A jeśli chodzi o tą reakcję crazyuser'a to faktycznie jest potwierdzenie na to, że jest to jedna z reakcji występujących w samooczyszczaniu się atmosfery, jednak ciężko dostępne :)

25 sty 2006, o 19:48

w atmosferze na szczęście dla ludzi zachodzą dziwne reakcje ;-) inaczej by nas juz na ziemi nei bylo bo tyle toksycznych substancji emitujemy jak gatunek. Przypuszcam że pewnie jakos to tam biegnie po zjonizowaniu czy naświetleniu ale tu jestem ciemny jak moher na motku ;-(
Takie proste pytanko tyle ciekawych rzeczy się można dowiedzieć ;-) i przypomnieć sobei ;-)

25 sty 2006, o 20:20
Jezuuuuuu!! ale czy możliwe jest żeby ta reakcja zachodziła w atmosferze, gdzie [jak mi wiadomo a to nic pewnego :D ] nie ma wysokich temperatur??

27 sty 2006, o 21:47
@MODERATOR

Czy ja wiem.. W termosferze jest całkiem ciepło ;) Z tym że wyżej napisano że potrzebny jest jakiś katalizator.. Trzeba by się dowiedzieć jaki

27 sty 2006, o 22:01

jeśli ta reakcja zachodzi w atmosferze to pewnie jakieś g***o w rodzaju kurzu ją katalizuje- trza sprawdzić.

5 lut 2006, o 23:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]