Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
Badanie kwasowości gleby-POMOCY (Help) !!
Serdecznie proszę was o pomoc w sprawie: badanie kwasowości gleby.
Chodzi mi o to jak przy niezbyt skomplikowanej (np. papierki uniwersalne itp.)aparaturze można by było badać kwasowość gleby; to bardzo dla mnie ważne(pomiar nie musi być dokładny; tylko z wyróżnieniem czy to kwas czy zasada).
PS pomiar na potrzeby "domowe"
Z góry dzięki .
_________________ ja
7 mar 2006, o 15:58
ethernity
@MODERATOR
Próbkę gleby umieszczasz w dobrze umytym słoiku, dolewasz wody destylowanej i wytrzasasz. Nastepnie cedzisz przez sitko powstałąciecz i badasz papierkiem lakmusowym ew. sokiem z kapusty
7 mar 2006, o 16:08
eko osiem[*]
odp.
Do pomiaru polecam /testery/ papierki stosowane w akwarystyce do badania wody
są b.dokładne,znajdziesz je w slepach tego typu.
eko.
7 mar 2006, o 16:29
kzp5
Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
Bardzo dzięki, ale... ale robiłem już tak tylko ze zwykłą kranówą (filtr odwruconej osmozy) i nie przesączyłem tego piasku- czy to może mieć jakieś większe znaczenie; na ile trzeba umieścić papierek lakmusowy żeby było widać efekty; jaki musi być stosunek wagowy ziemi do wody
Wybaczcie że tak dużo pytań zadaje ale jestem nie doświadczony
tak na boku: eko osiem super podpis-troche się z niego naśmiałem
_________________ ja
7 mar 2006, o 16:36
blady
Zasłużony dla forum
Polecam gotowe testy dostępne w poch-u -> www.poch.com.pl Ja na wakacje jak będę jechał to kupie sobie komplet do badania wody - chce sprawdzić starą studnie którą mam na wsi. Teraz nikt z niej nie pije - woda do celów gospodarczych . Dobrze ze mam tam jeszcze wodociąg.
Myślę ze zwykły papierek lakmusowy nic ci nie pokarze bo jest zbyt niedokładny - tzn akurat ten przedział co ciebie interesuje to on nie zmienia koloru
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości