Mam kwas borowy,wodorotlenek sodu, gliceryne, siarczan miedzi i płyn lugola. Jakie ciekawe doświadczenie moge zrobic z tych odczynników? Jestem zielony dlatego prosilbym o proste opisy doswiadczen
Z góry dziekuję za pomoc:)
dodajesz do wodortlenku sodu siarczanu miedzi strąca ci się blado niebieski osad, dodajesz do tego glicerynę i masz bardzo ładny szafirowy klarowny roztwór. Polecam skoczyć do apteki kupić sobie trochę nadmanganianu i pobawić się samozapłonem bo z tego co masz to za dużo doświadczeń nie porobisz :d
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
3 kwi 2006, o 17:06
Juzu
Dzieki, juz lece do apteki, jeszcze jakbys mogl mi cos poradzic jezeli chodzi o chemie organiczna. Interesuja mnie mydla,estry i tluszcze. Jakies ciekawe doswiadczenia w tym zakresie. Na forum nie znalazlem nic fajnego Aha, a jezeli chodzi o odczynniki to postaram sie powiekszyc swoje zapasy:)
Ostatnio edytowano 3 kwi 2006, o 17:33 przez Juzu, łącznie edytowano 1 raz
3 kwi 2006, o 17:33
Anonymous
Kein, Juzu powiedział, że jest "zielony", to chyba znaczy, że nie zna się na chemii, więc pozwolisz, że wytłumaczę mu o co z tym samozapłonem chodzi.
Więc tak Juzu, usypujesz kupkę z nadmanganianu i nalewasz KROPLĘ gliceryny, jeżeli nadmanganian jest bardzo rozdrobniny to samozapłon nastąpi po ok. 10 sekundach, a jeśli nie to po 50 sekundach, ale ja i tak radzę spróbować z glikolem etylenowym albo DIETYLENOWYM
3 kwi 2006, o 17:33
Juzu
Heh, dzieki:) jestem zielony ale do samozaplonu juz doszedlem i wiem o co w tym chodzi:D napisz mi tylko jeszcze skad moge wziasc glikol etylenowy??
3 kwi 2006, o 17:35
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
Juzu napisał(a):
napisz mi tylko jeszcze skad moge wziasc glikol etylenowy??
z chemicznego albo z borygo do samochodów . Mydła i esty powiadasz.
Z domowych odcynników to możesz zrobić dwa estry
cytrynian trietylu
oraz octan etylu
Dodajesz do octu akoholu etylowego (wódki) do tego pare kropel kwasu siarkowego, grzejesz i masz octan etylu(zapach zmywacza do paznokci
)
a drugie analogicznie tylko zamiast octu dajesz kwasku cytrynowego
(roztworu), oczywiście w odpowiednich proporcjach. w przpadku pierwszego musi być 9 częsci osctu i 1 częśc spirytusu (bądz dwie i pół wódki) a w przypadku drugiego 1 cześć kwasu i 3 części spirytusu bądź 6 wódki. Z mydłem to dodaj do rozpuszczoenego masła kreta do rur i będziesz miał mydło. Kreta daj 3 raz wiecej niż masła. Ot co możesz roić z organiki z domowych odczynników
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
Ostatnio edytowano 3 kwi 2006, o 17:45 przez Kein, łącznie edytowano 1 raz
3 kwi 2006, o 17:41
Juzu
Wiem ze moge kupic w internecie;p;p Chodzilo mi raczej o jakis domowy sposob wyrobu glikolu etylenowego albo jakis sklep tylu - leader price lub ogrodniczy, bo w internecie mozna kupic wszystko ale to juz nie taka przyjemnosc
3 kwi 2006, o 17:42
Juzu
Dzieki mysle ze sobie poradze. A jezeli chodzi o kwas siarkowy to moze byc roztwor 34 %?? Aha i czy mogłbys mi podac wzor sumaryczny tej reakcji kreta i masla??:) bo to pierwsze to chyba NaOH a to drugie to nie bardzo wiem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 21 gości