Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
siarka i cynk 
Autor Wiadomość
Post siarka i cynk
Sporządziłem ok. 1 cm3 mieszaniny sproszkowanej siarki z proszkiem cynkowym (cynk w proszku i siarka do nabycia w sklepach chemicznych). Ułożyłem dwie płytki ceramiczne, jedna na drugiej. Nasypałem na płytkę przygotowaną mieszaninę.

Stanąłem w bezpiecznej odległości. Zbliżyłem trzymaną w wyciągniętej ręce lutownicę gazową do kopczyka na płytce. Płomień liznął proszek i nagle...
Jak na tak małą ilość zastosowanych reagentów efekt był naprawdę niesamowity. Nie polecał bym nikomu wykonywania tego eksperymentu z większą ilością tej mieszaniny. Mieszanina siarki i cynku używana jest jako stałe paliwo w niewielkich rakietach.

Poza tym, głównym produktem tej gwałtownej reakcji jest siarczek cynku ZnS, który o ile posiada niewielką domieszkę miedzi potrafi po dłuższym naświetleniu światłem słonecznym świecić w ciemności ale tego już nie sprawdziłem [/img]

22 kwi 2006, o 08:56
**

skoro wiesz co powstaje, wiesz jakie ma właściwośc to czemu od lutownicy ?? nie lepiej od loncika i coś na rozpalkę choćby saletra z cukrerm ?? pozatym lutownica to chyba w pomieszczemiu robiłeś ?? takie rzeczy tylko na świerzym powietrzu ze jak coś to sie rozwieje chociaż... pozatym siarka i cynk to juz raczej większości znane :D i nawet gdzieś na forum opisane :wink:

Obrazek

22 kwi 2006, o 11:36

Post Re: siarka i cynk
Krecik napisał(a):
Sporządziłem ok. 1 cm3 mieszaniny sproszkowanej siarki z proszkiem cynkowym (cynk w proszku i siarka do nabycia w sklepach chemicznych). Ułożyłem dwie płytki ceramiczne, jedna na drugiej. Nasypałem na płytkę przygotowaną mieszaninę.

Stanąłem w bezpiecznej odległości. Zbliżyłem trzymaną w wyciągniętej ręce lutownicę gazową do kopczyka na płytce. Płomień liznął proszek i nagle...
Jak na tak małą ilość zastosowanych reagentów efekt był naprawdę niesamowity. Nie polecał bym nikomu wykonywania tego eksperymentu z większą ilością tej mieszaniny. Mieszanina siarki i cynku używana jest jako stałe paliwo w niewielkich rakietach.

Poza tym, głównym produktem tej gwałtownej reakcji jest siarczek cynku ZnS, który o ile posiada niewielką domieszkę miedzi potrafi po dłuższym naświetleniu światłem słonecznym świecić w ciemności ale tego już nie sprawdziłem

Krecik to jest dokładny cytat ze strony alchemik.boo.pl ;/
jak juz cos cytujesz to przynajmniej powiedz a nie wszyscy mysla ze kozak jestes ...
- Co prawda tutaj nikt niwykonuje z nas zadnych doswiadczen no ale itak nam niezaimponujesz tym ...

na 666 postach koncze pisanie siana :))

22 kwi 2006, o 13:16
@MODERATOR

nie masz serca kliksiu. ma chłopiec takie straszne ciśnienie, żeby zaistnieć a ty od razu tak z grubej rury. :D
jeszcze trochę i zaczniesz wymagać żeby sprawdził co oznacza słowo "plagiat"

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

22 kwi 2006, o 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]