Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Czosnek a wzrost roślin 
Autor Wiadomość
Post Czosnek a wzrost roślin
Witam
Mam wykonać na biologię doświadczenie obrazujace wpływ czosnku na kiełkowanie,wzrost i rozwój rośliny. I mam pytanie odnośnie tego doświadczenia ,a wiec jaka substancje czosnek produkuje a raczej jaka ma w sobie ,że nie dopuszcza lub w bardzo małym stopniu pozwala na kiełkowanie roślin takich jak : (żyto,pszenica,jęczmień itp.<zoboża>). Z tego co wiem czosnek posiada allicyne, która nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach, powstający z bezwonnej alliiny wskutek uszkodzeń tkanek czosnku (np. krojenie), metyloalliina, propyloalliina, S-metylo-L-cysteinosulfotlenek. A wiec czy ona ma ten wpływ na kiełkowanie ?

Proszę o odp.

31 maja 2006, o 20:20

Post Re: Czosnek a wzrost roślin
Wzajemne oddziaływanie roślin na siebie to allelopatia... poprostu niektóre rośliny wydzielają do gleby (albo atmosfery, ale raczej do gleby)
W taki sposób na przykład Konopie Indyjskie lubią rosnąc pomidorkach :D
A co do czosnku, to zaraz poszukam co on takiego specjalnego wydziela.
pozdro

edit:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Allelopatia
Opisane co na co, nie opisane dlaczemu...

31 maja 2006, o 22:29

Nie tylko do gleby allelopatia lotna także występuje :)
A te substancje to róże ala bakteriobójcze lub grzybobujcze, rożnego rodzaju alkaloidy etc. na które każda z roślin inaczej reaguje. Niektóre rośliny do życia potrzebują bakterii, które poprzez te substancje moga ginąc co powoduje zanik tych roślin :) kheh zakręciłem sie :P ostatniomiałem to na ekologii...lol
A co do czosnku prawdopodobnie chodzi o fitoncydy
Cytuj:
Fitoncydy, substancje lotne lub ciekłe o działaniu bakteriobójczym (bakterie), grzybobójczym (grzyby) i pierwotniakobójczym (pierwotniaki) dlatego też wykorzystywane w lecznictwie np.: aliofil. Wytwarzają je rośliny wyższe. Występują m.in. w czosnku, cebuli i chrzanie.

Obecność fitoncydów w np. leśnych zbiorowiskach powoduje, że ich atmosfera jest praktycznie sterylna. Związki te są stosowane jako środki konserwujące produkty spożywcze.
Cytat z Onet.pl :)

Kontakt na PW :]

31 maja 2006, o 23:26
Post odp.
Jesli chodzi o wpływ to hmm, stosuje się zaprawy nasienne którym poddawane sa nasiona celem ochrony i wzmocnienia przed czynnikami zew. odchodzi sie od zapraw typu syntetycznego wracajac do naturalnych
w latach 70-tych jako zaprawy stosowano b.tox zw. chem jak np .fenylortęciany itp. brrr !! na żyto itp.zboże !!
Obecnie w krajach Europejskich panuje nurt powrotu do metod tradycyjnych i jestem pewien że ze 100 selekcjonowanych nasion czy cebulek po dwie grupy,czynnik zew. to narażenie na choroby grzybowe,infekcje wirusowe itp.
1-sza 100 nasion niczym nie zaprawianych sezonowanych wzejdzie ok.65%
2-ga 100 nasion zaprawianych podanym przez ciebie wyciagiem wodnym z czosnku wzejdzie aż 95% !!
Zawartość w czonsnku substancji biologicznie czynnych odkryto już w starożytności , babcia zawsze mówila pij mleko z czosnkiem a bedziesz zdrowy !! teraz wiem że warto było słuchać babci :wink: choć daj boże ze zdrowkiem jak na razie oki.
Co do wzrostu roślin bo o to pisałes dużo lepiej wzrosnie roślina zaprawiona niż ta bez zaprawy czyli ochrony mysle o kielkowaniu bo dalsza wegetacja wymaga innej ochrony/pestycydy/ i systematycznego nawozenia by wzrost i kondycja była zachwycająca, no i owocowanie bo o to tu chodzi :wink: celowo pominę temat zmian genetycznych bo nie ten temacik :wink: Na dalszy wzrost myslę że zaw. czosnku nie wpływa choć napewno dostarczanie takiego wyciągu spowoduje zmniejszenie ilości szkodników np.glebowych jak i ssących czyli wszysko cacy
pozdro.
eko

2 cze 2006, o 00:28
Po całkowitym przeprowadzeniu doświadczenia wynika ,że czosnek bardzo źle wpływa na rozwój pszenicy <zbóz>. Nastepuje allelopatia i cała roślinka przestaje kiełkować a jak wykiełkuje to bardzo ma male źdźbła.Czosnek wytwarza fitocydydy. Po 2 tygodniowym podlewniu nasion wywarem z czosnku (30g roztartego czosnku na 1 l wody) źdźbła sa okolo 6 razy mniejsze. Ciekawe co się stanie jak zaczne podlewać juz tylko czysta woda ? ...

2 cze 2006, o 16:55
Post odp.
Przez dwa tygodnie tym podlewając :szok: to przesoliłes zupę !!
Zaprawianie nasion polega na innej czynności, twój test to typowy przyklad allelopatii :wink:
eko

2 cze 2006, o 23:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]