Otóż mam pytanie. W jaki sposób wybielacze powodują odbarwienie/wybielenie materiału?? Czy posiadają one związki silnie utleniające?? Słyszałem że w wybielaczach stosuje sie podchloryn sodu albo nadtlenekw wodoru. Taki przykładowy vanish posiada NaOcl?? czy h2o2??
Jesli takie pytanie było to prosze skasowac temat.
10 sty 2006, o 23:00
chemik89
Wybielacze na bazie podchlorynów uwalniają kwas podchlorawy, który natychmiast rozkłada się na HCl i O:
HOCl -> HCl + O
Wydzielony aktywny tlen jest bardzo reaktywny, łączy się z cząsteczkami barwników częściowo niszcząc je, powodując bezbarwność. Czynnikiem bielącym nie jest chlor, tylko tlen atomowy.
Vanish zawiera ok. 15% r-r nadtlenku wodoru. Podczas rozkładu uwalniany jest tlen, który usuwa palmy. Nadtlenek wodoru jest znacznie bezpieczniejszy od podchlorynów, ponieważ nie uszkadza włókien materiału.
10 sty 2006, o 23:18
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Oprócz tego stosuje się nadwęglan sodu (1,5 peroksyhydrat węglanu sodu, 2 Na2CO3 x 3 H2O2) który w roztworze wodnym uwalnia H2O2. Zawiera go np. Vanish Oxi Action.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
11 sty 2006, o 00:29
Anonymous
a niektóre wybielacze czy tez proszki do praniua zawieraja Cao2
12 sie 2006, o 11:14
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Wybielacze??
Piter napisał(a):
Słyszałem że w wybielaczach stosuje sie podchloryn sodu albo nadtlenekw wodoru. Taki przykładowy vanish posiada NaOcl?? czy h2o2??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości