Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Peroxygel 
Autor Wiadomość
Post Peroxygel
co o tym sadzicie ??
Cytuj:
PEROXYGEL to żel o działaniu przeciwbakteryjnym i dezynfekującym. Dzięki zawartości nadtlenku wodoru jest środkiem bakteriobójczym, przez co zalecany jest do odkażeń ran, otarć czy zdrapań naskórka, hamuje drobne krwawienia.
Z uwagi na zastosowaną formułę żelową nie spływa z miejsca aplikacji dzięki czemu działa dłużej a po wyschnięciu tworzy warstwę ochronną - żelowy opatrunek zabezpieczający przed wtórnym zakażeniem.

SKLAD:
Cytuj:
100 g preparatu zawiera 10 g 10% nadtlenku wodoru oraz substancje pomocnicze: wersenian disodowy, tylopur CB 3000 G1 etynol 96,5°, kwas ortofosforowy oraz wodę dejonizowaną.

Informacje te znalazlem w necie. Jutro mam zamiar kupic tubke tego i zrobic na tym kilka eksperymentow.
Na poczatek chce zobaczyc jak ten zel bedzie reagowal z KMnO4 (chociaz domyslam sie efektow).
Jak myslicie, jakie eksperymenty mozna jeszcze z tym robic? Czy da sie wyodrebnic jakis skladnik z ow zelu?

13 sie 2006, o 21:33
napewno taniej było by kupić perhydrol a stym żelem to pewnie nic nie zrobisz ale moze sie myle ale też kiedyś myslałem podobnie i zamiast gliceryny próbowałem masć która zawierała duzo gliceryny ale i tak nic nie wyszło

13 sie 2006, o 23:26

100g zawiera 10g o stężeiu 10% to daje nam
10% * 10 = 1% H2O2
nie sądzę że zareaguje lepiej niż woda utleniona w płynie (czy procęt żeby niebyło)

14 sie 2006, o 12:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]