Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
zadanie z krystalicznym kwasem szczawiowym 
Autor Wiadomość
Post zadanie z krystalicznym kwasem szczawiowym
Zadanie 106 ze str. 19 ze zbiorku dla kandydatów na studia w SGGW, wyd. III

"Do zobojętnienia roztworu sporządzonego z 1 grama krystalicznego kwasu szczawiowego o wzorze (COOH)2 x 2H2O zużyto 50cm^3 roztworu NaOH. Oblicz stężenie molowe zasady."

Bardzo proszę o rozwiązanie, gdyż nie mogę znaleźć poprawnej metody. Starałem się obliczyć masę NaOH z proporcji przy równaniu reakcji, ale nie wiem jak wyliczyć masę kw. szczawiowego, która jest do tego niezbędna. Odpowiedź to 0,32mol*dm^-3.

7 kwi 2007, o 20:15

Zadanie jest w uproszczonej wersji ponieważ nie wymaga użycia stałej dysocjacji. Oblicz ile waży sam kwas bez wody hydratacyjnej. Potem ułóż proporcję z której dowiesz się ile jest potrzebnych jonów OH-, pamiętaj że jest to kwas dwukarboksylowy. Z obliczonej proporcji dowiesz się ile wynosi n, V masz dane więc obliczasz Cm. Koniec

7 kwi 2007, o 21:44
Proszę, przeczytaj uważnie, co napisałem. Wpadłem na właśnie taki pomysł, jaki mi sugerujesz, ale nie wiem jak wyliczyć masę czystego kwasu. :) Próbowałem z proporcji, że na n moli kwasu przypada 2n moli wody, czyli (m kwasu)/(M kwasu) : 2*[1g-(m kwasu)]/M wody. Niestety wynik znacznie odbiega od pożądanego, coś tu knocę. :?

7 kwi 2007, o 22:51
No i problem rozwiązał się sam. Mózg mi się troszkę przegrzał i najprostsze rozwiązanie stało się niewidoczne. :) Masę (COOH)2 można obliczyć z prostej proporcji. :lol: Dziękuje za uwagę.

8 kwi 2007, o 00:04

Przepraszam Cie, faktycznie odpowiedziałem nie na temat:-) mi też zdarza się przegrzać mózg, cóż ciepła zima była:)

8 kwi 2007, o 00:09

to może krok po kroku...(nie wiem dlaczego zawsze wyniki podaje z taką dokładnością...to jest silniejsze ode mnie :/ )

PS. - musieliście mnie upredzić???...

Załączniki:
zadanie2.jpg
zadanie2.jpg [ 33.93 KiB | Przeglądane 2107 razy ]
8 kwi 2007, o 00:17
@MODERATOR

mlody chemik - nie mozesz podawac wynikow w dokaldnosci wiekszej niz dokladnosc pomiaru - w tym wypadku masy molowe podawales dokladnoscia, bez zadnego miejsca po przecinku

natomiast wyniki w roznego rodzaju dokladnoscia 5-7 miejsc po przecinku, mozesz tez podawac z taka dokladnoscia na jaka pozwala Ci sprzet ktorym sie obslugujesz (ale nie sadze zebys posiadal jakis ktory nawaza z dokladnoscia 1*10^-5 - 1*10^-7), wiec jak juz bardzo chcesz to proponuje wyniki podawac z dokadnoscia max 4 miejsca po przecinku
ale wtedy starac sie tez dane podawac z taka sama dokladnoscia :)

8 kwi 2007, o 08:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]