Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Aldehydy i cukry-zadania obliczeniowe 
Autor Wiadomość
Post Aldehydy i cukry-zadania obliczeniowe
witam kto by mi pomógł w 3 zadaniach.
1) aldehydy mają właściwości redukujące dając pozytywne reakcje lustra srebrnego -Tollensa , która wykorzystuje się do srebrzenie bombek i produkcji luster srebrnych. Oblicz ile gramów srebra może powstać w reakcji 60 g metanalu z nadmiarem azotanu (V) srebra w środowisku zasadowym, jeżeli reakcja przebiega z wydajnością 60% wg równania H-CHO+Ag2O-->2Ag+H-COOH

2) Glukoza jest cukrem redukującym- należy do aldoheksoz. Oblicz ile gramów glukozy było w roztworze wodnym , jeżeli w próbie Trommera wytrącony osad tlenku miedzi(I) miał masę 36,5 gramów, a reakcja zaszła w 100% wg równania:
C6H12O6+2Cu(OH)2-->C5H11O5-COOH+Cu2O +2H2O

3)Oblicz ile gramów glukozy i fruktozy powstanie w procesie hydrolizy 648 gramów sacharozy wiedząc, że cząsteczka sacharozy składa się z 1 reszty glikozy i 1 reszty fruktozy

16 kwi 2007, o 17:23
@MODERATOR

wiem kto może Ci pomóc, sam sobie pomóż 8)

nie robimy tutaj zadań domowych za kogoś, jedynie mogę dać Ci rade żebyś użył układu okresowego, przeczytał wartości 1 mola danego pierwiastka a dalej myślenie i .... efekt :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

16 kwi 2007, o 18:46
@MODERATOR

, przeczytał wartości 1 mola danego pierwiastka

-masy molowe

motocar: na gorze tego działu masz przyklejony topic ze strona o takich obliczenaich.. to zadna filozofia

16 kwi 2007, o 20:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]