Zwiększenie przewodnictwa krzemu następuje przez dodanie do niego niewielkich ilości pierwiastków, których atomy mają 5 lub 3 elektrony walencyjne.
mam wyjaśnić to zjawisko
22 maja 2007, o 17:23
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
czy to forum naprawde nazywa sie: "odrob za mnie zadanie domowe, bo nie chce mi sie zagladac do ksiazek, ani samemu poszukac" w skrocie: ozmzdbncmszdkasp
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
22 maja 2007, o 18:18
seca
Dołączył(a): 12 mar 2007, o 22:51 Posty: 27 Lokalizacja: Kutno - Poznań
Popieram. To juz chyba 3 czy 4 post balbinki, w ktorym o banalnie latwe i oczywiste rzeczy sie pyta. Sorry, ale to juz naprawde sie zaczyna robic denerwujace...
_________________ Life is ours, we live it our way
22 maja 2007, o 18:24
raymundo
@MODERATOR
Sorry, post, jakby zadawała swoje pytania w jednym temacie, było by pół biedy, jakby jeszcze nazwała go "moje zadanie domowe" i umieściła w odpowiednim forum było by już prawie dobrze.
Kochana Balbinko,
Krzem jest pierwiastkiem, który nie przewodzi prądu elektrycznego, po wprowadzeniu do jego sieci krystalicznej atomów boru lub arsenu.
Każdy atom krzemu w sieci krystalicznej otoczony jest przez 8 elektronów, które nie mogą poruszać się swobodnie w krysztale, gdy do sieci krystalicznej wprowadzi się atomy As, mające po 5 elektronów walencyjnych, cztery z nich wiążą się z atomami krzemu, tworząc wiazania atomowe, natomiast jeden zostaje swobodny. Kryształ taki ma więc nadmiar elektronów w sieci.
22 maja 2007, o 18:26
Anonymous
nio co wy jesteście dobrzy w tej dziedzinie:-) i bardzo wam zazdroszczę ja i tak na 105 zadań u was pytałam tylko o jakieś 10 więc...
Jeszcze raz pięknie dziękuję że będę miała materiały na egzaminy i będę mogła się uczyć Moje ukłony
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości