Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Zadanie z atkinsa o masie pary wodnej 
Autor Wiadomość

Post Zadanie z atkinsa o masie pary wodnej
Jak wyżej. SŁuchajcie jest głupie zadanie tzn. brzmi ono tak:

Oblicz mase pary wodnej obecnej w pokoju o kubaturze 400m^3, zawierającego powietrze o temperaturze 27*C w dniu o względnej wilgotności 60%. I tak ja wszytsko rozumiem bo na końcu sa odpowiedzi ale: po pierwsze jak sam rozwiązywałem to dla mnie za mało danych - brak informacji o ciśnieniu Atkins w odpowiedzi pisze tak:
Ciśnienie cząstkowe pary wodnej w pokoju wynosi p H2O = 0,6 * 26,74 Tr i tutaj nie rozumiem, wzór ok to wiem, ze sie tak oblicza. Ale skąd on wziął takie cisnienie?? Przeciez nie jest to ciśnienie dla warunków normalnych czy standardowych bo przeliczałem to. W treści nic nie ma na temat cisnienia. Z góry dzieki za odpowiedź.

28 wrz 2007, o 14:58

Post Re: Zadanie z atkinsa o masie pary wodnej
chemik-praktyk napisał(a):
Jak wyżej. SŁuchajcie jest głupie zadanie tzn. brzmi ono tak:

Oblicz mase pary wodnej obecnej w pokoju o kubaturze 400m^3, zawierającego powietrze o temperaturze 27*C w dniu o względnej wilgotności 60%. I tak ja wszytsko rozumiem bo na końcu sa odpowiedzi ale: po pierwsze jak sam rozwiązywałem to dla mnie za mało danych - brak informacji o ciśnieniu Atkins w odpowiedzi pisze tak:
Ciśnienie cząstkowe pary wodnej w pokoju wynosi p H2O = 0,6 * 26,74 Tr i tutaj nie rozumiem, wzór ok to wiem, ze sie tak oblicza. Ale skąd on wziął takie cisnienie?? Przeciez nie jest to ciśnienie dla warunków normalnych czy standardowych bo przeliczałem to. W treści nic nie ma na temat cisnienia. Z góry dzieki za odpowiedź.

Jak to nie ma wszystkojest ;)

dla ulatwienia :
tablice
lub
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotno%C ... _powietrza
wzor na Maksymalna prężność pary (hPa)
amagiczna cyferka 1,33 np stad :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C5%9Bnienie

28 wrz 2007, o 19:06

No ok ale co to ma ta cyferka wspólnego z tym podanym cisniniem w odpowiedziach = ja mam obliczyć sobie w jakiś magiczny sposób to cisnienie? skąd ja mam wziąść te 26,74 Tr? o to mi chodzi. Przeciez to nie jest ciśnienie standardowe czy normalne przeliczone na Tr? Z góry dzięki.

29 wrz 2007, o 14:18

Z twojego pierwszego postu zrozumialem (moze blednie) ze wiesz o co chodzi tylko nie wiesz skad rzeczony Atkins wytrzasl to owe 26,74
na dodatek w podejrzanych Tr ;)

A wiec odpowiadam :
oto stosowny kawalek zadania ktory ci sie nie podoba :
powietrze o temperaturze 27C w dniu o względnej wilgotności 60%.
piszesz
p H2O = 0,6 * 26,74 Tr i tutaj nie rozumiem, wzór ok to wiem, ze sie tak oblicza.

czyli zastosowales informacje
wilgotność względna - wyrażony w procentach stosunek ciśnienia cząstkowego pary wodnej zawartej w powietrzu do prężności pary wodnej nasyconej w tej samej temperaturze,

mamy :

temperatura =27C
wilgotność względna = 60 %
ciśnienie cząstkowe pary wodnej zawartej w powietrzu == pH2O (to jest to co bedziesz obliczal)
prężność pary wodnej nasyconej w tej samej temperaturze == pH2Onas
Antek napisal ze pH2Onas = 26,74 Tr

UWAGA od teraz nawijam o prężności "pary wodnej nasyconej == pH2Onas"
co to jest to pH2Onas ?
mowiac obrazowo to jest takie cisnirnir cząstokowe ktore jest malsymalnir mozliwe w danej temperaturze, i chocby na uszach stanac to wyzej nie bedzie.
Jak wiemy wilgotnosc wzgledna jest to stosunek tego co jest do tego co moze byc maksymalnie w danej temperaturze (czyli tego o czym teraz opowiadam). Skad to coś wziasc ??? Skąd wziąśc maksymalne cisnienie pary wodnej w danej temperaturze ?

Ludzie to leniwe bydlaki i jak cos raz sobie pomierza/wylicza to zapisuja to w tabelce zapisuja albo strzelaja rownanko czasami teoretycznie podbudowane czasami tylko pomelmane przez komputery ktore wyrzucaja wspolczynniki,
Jak masz tablice to sobie odcztaj tą wartoś w tablicy dla temperatury 27C (ewentualnei google)

A jak nei maz tablicy ani googli to taki wzorek masz podany własnie w wikipedi w linku o ktorym mowilem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotno%C ... _powietrza

Maksymalna prężnośc pary wodnej w danej temperaturze wyliczamy wg podanego tam wzoru

Maksymalna prężność pary (hPa)

E = 6,1078 *( 10**((T * A) / (T + B) ))
gdzie T - temperatura w °C
dla temperatur > 0 stopni °C
A = 7,5
B = 237,3
ale ale do orgazmu jeszcze daleko wynik otrzymujemy w hPa

Aby otrzymac to co antek napisał trzeba przemnozyc przez magiczne cyferki
a skad ja wziasc a no z tad ze
1Tr=133Pa

Jasli do powyszego wzoru wstawisz twoja temperature 27 dobrze policzysz i pomiętosisz na końcu magiczną cyferką to wyjdzie ci coś koło tego co Aantek podał.

To wszystko w antku opisane jest napewno ;)))
UWAGA Koniec nawijania o pH2Onas

Skoro juz wiesz skad wziasc lub jak wyliczyc to 36.74 (a znajac zycie wyliczysz wartosc troche rozna) to teraz spokojnie mozesz korzystac z reszty ktora podobno rozumiesz ;))

Czyli
- znajdujesz sobie pH2O
- a majac objetosc temperature i cisneinei oraz wiedzac zr to woda chyba sobeiporadzisz z reszta ;)

Mamnadzieje ze nei nameiszalem bardziej ;(

zreszta metod jest jak zawsze kilka;))

29 wrz 2007, o 15:07

Dziękuję bardzo. bardzo prosto napisałeś i własnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, nie wiedziałem, że ąż taki skomplikowany wzór trzeba znać na tę Maksymalną prężność pary. To są pierwsze rozdziały w zbiorze a temat jest gdzieś dalej. jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam.

29 wrz 2007, o 17:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]