Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Potenciał względem jednej elektrody i drugiej 
Autor Wiadomość

Post Potenciał względem jednej elektrody i drugiej
Witam serdecznie! Mam zadaniektóre jest rozwiązane w zbiorze gallusa ale rozwiazanie to do mnie nie przemawia. Tzn. jest tak napisane jak by ktoś kto to rozwiązuje z góry wiedział jaki będzie wynik. Treś jest taka:

Potenciał elektrody cynkowej zmierzony względem nasyconej elektrody kalomelowej wynosi -1,008V. jaki będzie potenciał tej elektrody wyrażony wzgledem SEW , jeżeli wiadomo, że potenciał nasyconej elektrody kalomelowej względem SEW wynosi +0,245 V
I w odpowiedzi jest:

Ponieważ potenciał elektrody cynkowej względem elektrody kalomelowej, przyjętej jako zero wynosi - 1,008V, a potenciał, SEW zględem tej samej elektrody wynosi -0,245 Vwięc potenciał elektrody cynkowej nalezy pomniejszyć o potenciał elektrody wodorowej wyrazony względem elektrody kalomelowej
-1,008V - (-0,245V) = -0,76V

Moim zdaniem całe to zadanie to jest jedno wielkie masło maślane. Nie bardzo rozumiem dlaczego napięcie SEW wynosi -0,245V względem elektrody kalomelowej, jeśli napięcie elektrody kalomelowej wzgloędem SEW wynosi +0,245 V ? nigdzie nie znalazłem zapisu, że mozna tak zamieniać i wogole jakim prawem zamienia się jedno na drugie ze zmiana znaku? Czyżby to jakiś mądry skrót myślowy?
następna sprawa, zakładając (chociaż nadal nie wiem dlaczego), że to SEW ma napięcie -0,245 V to co to znaczy pomniejszyć napięcie? Jakieś skróty myslowe a tu nagle proste rozwiązanie które nie jest rozwinięte tylko ograniczona odpowiedź do słów nalezy pomniejszyć? Przecież de facto w tym zadaniu nalezy po prostu obliczyć SEM ogniwa Zn2+/Zn względem SEW. Czy mógłby mi ktoś to jasniej wytłumaczyć? Z góry dziękuję za odpowiedź.

23 paź 2007, o 20:06

Witam serdecznie ponownie. Szkoda, że nikt nie rozwiązał i nie pomógł w zrozumienu - przykro mi, no ale nic to. Poradziłem sobie i wiem jak już rozwiązać zadanie. Po prostu trzeba odjąć stronami uwcześnie przyrównując ogniwo do równania maetatycznego i odjąć 0,245 V i uzyskujemy E Pt/H2/H+ pózniej od SEM Zn odjąć to na podstawie wcześniejszego rozumowania. Może się komuś przyda.

26 paź 2007, o 14:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]