Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Wpływ na stan równowagi reakcji ... 
Autor Wiadomość

Post Wpływ na stan równowagi reakcji ...
Witam! Jeszcze raz !

Mam do zrobienia jeszcze 2 zadanka i może jacyś spece mi jeszcze troszke pomogą..

Zad Nr1
Określić jaki wpływ na stan równowagi reakcji opisanej równaniem:
C2H4 + 3 O2 ---> <--- 2 CO2 + 2H2O
przebiegającej w fazie gazowej ma ..
- podwyzszenie ciśnienia, zwiekszenie przestrzeni reakcyjnej układu, usuniecie wody, dodanie do układu wody, dodanie inhylibitora.

Zad Nr2 ( pewnie proste ) ale chce sie upewnić.
Pewna mieszanina tlenu i tlenku węgla IV zawiera 2x wiecej czasteczek tlenu niż tlenku wegla IV. Obliczyć %-centowy skład wagowy mieszaniny.

Z GÓRY WIELKIE DZIEKI ZA POMOC CHEMICY 8)

2 lis 2007, o 18:55

CH2=CH2 + 3O2 -> 2CO2 + 2H2O(g)

1 mol + 3 mole -> 2 mole + 2 mole

4mole -> 4 mole

A więc

Reakcja zachodzi bez zmiany objętości reagentów (4 mole-> 4mole), stąd zwiększenie ciśnienia nie ma wpływu na równowagę, podobnie zwiększenie objętości. Usunięcie H2O (mniemam że chodzi o wodę w stanie gazowym) powoduje przesunięcie równowagi w prawo, dodanie wody - w lewo.

Zadanie to jest dosyć banalnym przykładem na regułę przekory :idea: A że mi się nudzi to napisałem ;)

A dodanie inhylibilitora ? Chyba chodzi o inhibitor ? ;) To już pozostawiam aby wykazać trochę własnej woli ;)

2 lis 2007, o 20:30

Pierwsze zadanie jest dziwne. Jest to reakcja rodnikowa i łańcuchowa, jak ją zainicjować, to etylen się spali. Nie widzę praktycznie szans na osiągnięcie jakiegoś stanu równowagi. Oczywiście mogę się mylić. Poziom analizy zależy od poziomu pytającego (i odpowiadającego ) 8). Gdyby udało się komuś z sensowną wydajnością przeprowadzić reakcję O2 + CO2 --> CH2=CH2, to będzie piekielnie bogaty i dostanie nagrodę Nobla.
W drugim zadaniu jest 59,26% tlenu chyba.

2 lis 2007, o 22:12

Tu pragnę się nieco usprawiedliwić - rozwiązałem to zadanie przy "warunkach brzegowych" mówiących, że jest to zadanie z liceum, są tam dwie strzałki, i nie ma kruczków :idea:

Przechodząc na wyższy poziom - oczywiście, wojtex ma rację, nie widzę szans na puszczenie tej reakcji w drugą stronę, wygląda ona na proces jak najbardziej nieodwracalny. Czy w zadaniu na pewno były strzałki równowagowe ? :idea: (Pytanie do zadającego).

2 lis 2007, o 22:49

Czy w zadaniu na pewno były strzałki równowagowe ? :idea: (Pytanie do zadającego).

tak w zadaniu była to rakcja odwracalna ... myśle że nie chodziło tu o doszukiwanie się ukrytych pułapek .. tylko poprostu wg zasad jest to reakcja równowagi :wink:

Jakby ktoś mi pociągnął jeszcze 2 zadanie to byłbym happy :idea:

3 lis 2007, o 06:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]