Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dostałam do analizy substancję, jest to bezbarwna ciecz o bardzo charakterystycznym zapachu: pachnie jak ryba. Temperatura wrzenia powyżej 108 stopni, ale ciężko mi stwierdzić jaka na pewno, gdyż na naszej pracowni dają do analizy tak czyste związki, ze aż się chce płakać. Wiem, że jest to amina drugorzędowa (reakcja Hinsberga), w dodatku cykliczna (reakcja z siarką). Waham się pomiędzy morfoliną i piperazyną, mam widmo NMR tego związku, ale niezbyt potrafię je odczytać (przy okazji: może znacie jakąś stronkę, która mogłaby być mi w tym pomocna?). Z góry dzięki.
23 maja 2006, o 16:23
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Niestety, google nic o tym nie wie.
Ze znanych mi bezbarwnych amin jadących rybą zostaje tylko metyloamina - śmierdzi śledziem, ale nie wiem, czy spełnia warunki próby Hinsberga.
23 maja 2006, o 16:29
jaozyrys
@MODERATOR
Metyloamina jest gazem i jest zerorzędowa (chyba )
23 maja 2006, o 17:17
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
co do stanu skupienia, to myślałem raczej o rozpuszczonej
A co do tego że jest zerorzędowa -- zapomniałem
23 maja 2006, o 17:20
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
jaozyrys napisał(a):
Metyloamina jest gazem i jest zerorzędowa (chyba )
Metyloamina jest aminą pierwszorzędową.
23 maja 2006, o 17:35
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
metyloamina jest zdecydowanie aminą pierwszorzędową, "zeroworzędowych" nie ma, no chyba, że sie ktoś uprze i nazwie amoniak aminą zerowego rzędu . nie jest to jednak prawidłowe.Metyloamina jest bardzo łatwo lotna, właściwie jest na pograniczu gazu i cieczy, więc 108 st.C. odpada, poza tym jest mocno toksyczna, więc na pewno nikt nie dałby jej do analizy. teoretycznie daje wynik pozytywny w hinsbergu, ale w praktyce, ze względu na lotnośc, reakcja byłaby co najmniej niepewna . Jesli podejrzewasz te dwie aminy, to ja stawiałabym raczej na piperazynę, bo morfolina to raczej "ryba z amoniakiem". Jesli ta substancja jest w miare czysta, to rozpuśc ja w czymś beztlenowym (benzen? ) i sprawdź obecnośc tlenu !
23 maja 2006, o 17:36
jaozyrys
@MODERATOR
Co do zerorzedowości,to mówiliśmy już o tym w jakimś temacie i zdje się doszliśmy do tego, że skoro rzędowość jest ilością atomów węgla z którymi jest połączony atom węgla do którego przyłączona jest grupa funkcyjna, to można nazwać np. metanol alkoholem zerorzędowym, ale to dośc dziwny problem.
23 maja 2006, o 17:59
Anonymous
dzęki za rade, już próbowałam piperazynę, okazało się, że to nie ona. czy obecnosc tlenu moge sprawdzić w reakcji z jodem??
23 maja 2006, o 18:10
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
jaozyrys napisał(a):
Co do zerorzedowości,to mówiliśmy już o tym w jakimś temacie i zdje się doszliśmy do tego, że skoro rzędowość jest ilością atomów węgla z którymi jest połączony atom węgla do którego przyłączona jest grupa funkcyjna, to można nazwać np. metanol alkoholem zerorzędowym, ale to dośc dziwny problem.
No tak, ale w przypadku amin bierze się pod uwagę ilość atomów węgla przyłączonych do atomu azotu.
Zatem metyloamina CH3NH2 jest aminą pierwszorzędową.
23 maja 2006, o 18:10
Anonymous
chodzi mi o tę reakcję na obecność tlenu, którą przeprowadza się przy identyfikacji eterów, tzn. r-r jodu w CS2. czy to ta?
23 maja 2006, o 18:15
Anonymous
sorry coś mi się pokręciło, próbowałam już piperydynę, ale się okazało że to nie ona. mam jeszcze jedno pytanko: czy piperazyna nie ma przypadkiem temperatury topnienia 104 st?
23 maja 2006, o 18:19
Oxygenium
temperatury topnienia to piperazyna nie ma 104 st.C. prawie na pewno, bo w temp. pok. raczej byłoby to ciało stałe, a o ile kojarzę, jest to ciecz. Rozpuśc ją w benzenie, ale jak najbardzie suchym i wrzuć kryształe jodu - reakcja na tlen. co do interpretacji, to zajrzyj do pierwszego lepszego skryptu z analizy organicznej
Rzędowość w aminach nie jest dokładsnie tym, czym rzedowość np w alkoholach, bo w alkogholu, mówiąc 0o rzędowości, mamy na myśli rzedowośc alkilowego atomu tlenu (tzn do ilu innych wegli ten atom jest przylepiony). Rzędowośc amin oznacza, ile podstawników organicznych (czy prościej: atomów węgla) połączonyc jest z atomem azotu
23 maja 2006, o 18:54
Anonymous
Chciałam tylko jeszcze napisać, że sprawdziłam w kalendarzach chemicznych: piperazyna ma temperaturę topnienia 104 st., tak więc aczej na pewno mam jednak morfolinę. Dzięki wszystkim za pomoc.
23 maja 2006, o 23:30
Oxygenium
[quote="Oxygenium"] bo w alkoholu, mówiąc o rzędowości, mamy na myśli rzedowośc alkilowego atomu tlenu (tzn do ilu innych wegli ten atom jest przylepiony)[quote]
ale bzdure machnęłam mamy na mysli rzedowośc alkilowego atomu węgla, rzecz jasna
// ślicznie, a teraz do chemii zadań z tym - niech powisi o.r.s.
24 maja 2006, o 08:20
robak
może ktoś mi napisać jak wygląda rozróżnianie trietyloaminy, dietyloaminy i etyloaminy. jak wyglądają reakcje ? z góry dziekuje za pomoc
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości