Redukcja Utlenianie--reakcje redox-kilka pytań
Witam
Mam problem..myli mi się co to jest reduktor a co to utleniacz.Znam definicję ale nie za bardzo ją rozumiem.
Reduktor -jest to atom który oddaje elektrony, jednocześnie zwiękasza swój stopień utlenienia.
Jak to oddaje elektrony to powinien zmniejszać ...
np: Mangan na +VII redukuje się do + II
czyli zwiększa swój stopień utlenienia. i to teraz było VII a jest II więc jak zwiększa? chyba spada z VII na II czyli powinien zmniejszać, właśnie tego nie rozumiem, myślałem też: skoro jest na + II ma większy stopień utlenienia bo może przyjąć więcej elektronów niż by był na + VII o to chodzi ?
tak samo jest z utleniaczem ...też mam taki problem... jak możecie . niech mi to ktoś wytłumaczy..
dzięki | pozdro
12 lis 2007, o 19:22
variath17
Mam jeszcze takie zadanie:
zad.1 Wyjaśnij, czy jon NO3 (-) może być utleniaczem
zad.2 Uzasadnij, dlaczego jon CrO4 (2-) , nie może być reduktorem
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
12 lis 2007, o 20:03
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
1. opcja edytuj post, pozowlila by Ci to napisac w 1 poscie
2. jesli cos oddaje elektron to znaczy ze jego ladunek zwiekasza sie o +1, jesli przyjmuje 1 elektro to jego ladunek zwieksza sie o -1
jak to zrozumiec ? doczytac na temat budowy atomu i elementarnych ladunkow elektrycznych - elektron ma elementarny ujemny ladunek, a proton elementarny dodatni, protony nie ruszaja sie ze swoich miejsc wiec roznice w wiazaniach moga byc tylko za sprawa elektronow
przyklad utleniacza:
tlen O2 - w takiej postaci ma ladunek zerowy
w postaci jonu O(2-) ma ujemny ladunek, -2
coz nazy ze przyjol 2 elektony,a tym samym jego stopien utlenienia spadl z 0 na -II, czyli sam sie zredukowal utleniajac cos innego:
C + O2 -> CO2
reduktor np. C
C + O2 -> CO2
C sie utlenia do C(4+), czyli oddaje 4 elektrony, ma ladunek 4+
czyli utlenil sie ze stopnia 0 do +IV, a tym samym zredukowal O2 z 0 na -II
3. Zad 1. tak jon NO3 moze byc utleniaczem
przyklad:
Cu + 4HNO3 -> Cu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O
gdzie Cu utlenia sie ze stopnia 0 do stopnia +II (czyli oddaje 2 elektrony)
oraz NO3(-) redukuje sie do NO2, czyli azot redukuje sie ze stopnia +V do +IV, czyli N bierze jeden elektron
4. zad2. bo maxymalny stopien utlenienia Cromu wynosi 6, a w jonie CrO4(2-) chrom jest wlasnie na 6 stopniu utlenienia i wyzej juz nie moze sie utlenic
Kod:
- =O Cr - =O
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
12 lis 2007, o 20:11
doznanie
@MODERATOR
utleniany jest ten ktory zwieksza swoj stopien utlenienia a redukowany jest ten ktory zmniejsza swoj stopien utlenienia
8HI + H2SO4 -> 4I2 + H2S + 4H2O
utlenianie 2I [-I] - 2e (oddaje 2e) --> I2[0] /*4
utl 8I [-I] - 8e ---> 4I2 [0]
redukcja S [VI] + 8e (przyjmuje 8e) --> S [-II]
patrz musisz zauwazyc ze elektrony sa ujemne a wiec jak dodajesz to sie zmniejsza stopien utlenienia a jak odejmujesz elektrony czyli wychodzi na to ze dodaje ( ODEJMUJESZ UJEMNA WARTOSC ) to wtedy zwieksza swoj st utlenienia innaczej
masz 2 elektrony co maja kazdy ladunek -1 a wiec w sumie masz -2 przychodzi siarka pobila cie i zabiera ci az 6 elektronow a wiec tobie ubywa -6 ( a jak ubywa a wiec tracisz wiec odejmujesz ) miales -2 -(-6) = 4 ---> -2 + 6 = 4 czyli teraz masz o 4 elektrony za malo a wiec jestes na 4+
Alles Klar ?
ps
moze gadalem jak glupi ale dla mnie lopatologicznie to najlatwiej
_________________ <center>
12 lis 2007, o 20:12
Kryształoman
Miałem to już tak dawno że wiem o co chodzi, zle nie potrafię wytłumaczyć, wiec jak mi nie wyjdzie to się nie śmiejcie :
Redukcja : Jest to reakcja, w której atom, bądź cząsteczka danego pierwiastka zmniejsza swoją wartościowość np :
2CrCl3 + Zn ----> 2CrCl2 + ZnCl2
Reduktor wg mnie jest to atom, bądź cząsteczka, która sprawia, że pierwiastek w związku zmniejza swoją wartościowość
Cynk jest w tym przypadku reduktorem, a chrom jest redukowany z chromu (III) przeszedł w chrom (II)
Utleniacz, to jes wg mnie atom, bądź cząsteczka, która sprawia, że pierwiastek zwiększa swoją wartościowość np ( nie wiem czy to dobry przykład, w końcu siarka zwiększa swoją wartościowość, ale jak zły to mnie poprawcie ):
2SO2 + O2 -katalizator V2O5 ----> 2SO3
Pisałem jak jeszcze dwóch powyższych postów nie było
12 lis 2007, o 20:15
variath17
Dzięki za odpowiedzi
Jeszcze jedno: jak nadmanganianVII potasu może być utleniaczem skoro mangan jest na ostatnim stopniu utlenienia, ( utleniacz przyjmuje elektrony) czyli jak mangan może przyjąć elektrony ..? skoro ma +VII.
..?
12 lis 2007, o 22:32
doznanie
@MODERATOR
ale on oddaje elektrony redukuje sie utleniajac inne zwiazki
czyli jak masz KMnO4 + Al
to mangan sie redukuje a aluminium z [0] idzie wyzej czyli jego stopien utlenienia bedzie wiekszy od zera np [3]
_________________ <center>
12 lis 2007, o 22:38
variath17
Masakra wszystko mi się pomieszało, jutro mam z tego sprawdzian i prawie nic nie umiem.
1 pytanie- utleniacz jest to pierwiastek,związek chemiczny który ulega utlenieniu ?
czy utleniacz jest to pierwiastek,lub związek chemiczny który utlenia inny związek lub pierwiastek..?
tak samo reduktor..
Teraz to już nie wiem , taka jedna kumpela wszystki mi dziś pomieszała..
13 lis 2007, o 15:01
variath17
azot z +V przechodzi na +IV czyli jest reduktorem ?
i ten bilans...o co w nim chodzi skąd te liczby, i dlaczego w jednym jest + a w drugim - od czego to zależy?
S(-II) - 8 e- ----> S(+VI)
N(+V) +8 e- ----> N(+IV)
Azot nie jest reduktorem, tylko utleniaczem i utleniając PbS redukuje sie do azotu + IV. To że się redukuje wcale nie oznacza, że jest reduktorem.
Siarka jest utleniana, tzn przechodzi z +II do +VI
Reduktor - atom, bądź cząsteczka, która "oddaje" elektrony.
Utleniacz - atom, bądź cząsteczka, która "zabiera" elektrony.
Ostatnio edytowano 13 lis 2007, o 21:17 przez Kryształoman, łącznie edytowano 1 raz
13 lis 2007, o 20:44
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Kryształoman napisał(a):
Reduktor - atom, bądź cząsteczka, która "zabiera" elektrony. Utleniacz - atom, bądź cząsteczka, która "oddaje" elektrony.
Hmmm, ciekawe, czyli z powyższego przykładu redoksa wynika, że siarka...
S(-II) - 8 e- ----> S(+VI)
...oddając osiem elektronów jest utleniaczem
Czyli po prostu na odwrót napisałeś.
Reduktor - atom, bądź cząsteczka, która "oddaje" elektrony.
Utleniacz - atom, bądź cząsteczka, która "zabiera" elektrony.
Pamiętajmy, że przyjęcie elektronów przez atom wiąże się ze zmniejszeniem jego stopnia utlenienia, czyli jego redukcją ( i utlenieniem atomu od którego pochodziły elektrony...)
13 lis 2007, o 21:08
Kryształoman
Dobra poprawiłem ren błąd. Sorry, że źle napisałem, ale już mi się wszystko myli.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości