Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
strącanie osadów 
Autor Wiadomość
Post strącanie osadów
jesli w probówce umiescimy roztwory NaCl i K2CrO4 i dolejemy do tego wody do 2/3 objetosci i bedziemy dodawać kroplami roztwór AgNO3 to wytrącą sie osady AgCl i Ag2CrO4. i pytanie jest takie który osad wytrąci sie pierwszy i dlaczego? bardzo prosze o odpowiedź

7 mar 2007, o 00:28

Pierwszy wytrąca się osad o mniejszym iloczynie rozpuszczalności.

7 mar 2007, o 09:15
@MODERATOR

Pierwszy wytręci się AgCl, dopiero po nim AgCrO4, chociaż gołym okiem nie zobaczysz co wytrąci się pierwsze :).

Iloczyn rozpuszczalności AgCl wynosi 9,8, a AgCrO4- 11, 9 więc pierwsza wytrąci się sól o niższym iloczynie.

7 mar 2007, o 16:44

Wprawdzie stary temat, ale ja go znalazłem szukając odpowiedzi na swoje pytanie i być może ktoś jeszcze tutaj zajrzy. Nie chcę więc, aby został przez przypadek wprowadzony w błąd.
Chcę się upewnić, czy Raymundo ma rację.
Moje obserwacje i wnioski są następujące:
1. W przeprowadzonym przeze mnie doświadczeniu jako pierwszy wytrącił się czerwony osad (chromian srebra), a jako drugi biały (czyli AgCl)
2. Wartości 9,8 i 11,9, to nie jest dokładnie iloczyn rozpuszczalności
iloczyn rozpuszczalności oznaczamy K; jest on równy:
dla Ag2CrO4 K=1,99*10^(-12)
dla AgCl K=1,09*10^(-10)
Dla wygody wprowadzono wielkość pK = -logK; i to są właśnie wartości podane przez Raymundo.
Jeśli pierwsza ma się wytrącić sól o mniejszym iloczynie rozpuszczalności, to wynik doświadczenia się zgadza (a zatem pierwsza wytrąca się sól o większej wartości pK).

27 paź 2008, o 00:08

Drugą sprawą jest, że przewidując wytrącanie osadu, nie zawsze można porównywać iloczyny rozpuszczalności. Uwzględniać iloczyn rozpuszczalności może tylko w przypadku soli tego samego rzędu np: AgCl i CuSO4, lecz gdy mamy:AgI i BiI3 należy wziąć pod uwagę stężenie odczynnika strącającego.

27 paź 2008, o 00:46

Cytuj:
John_Clock ma rację.

Troszeczkę się pospieszyłem z oceną tego kto ma rację.
Oczywiście rację ma Raymundo
W przypadku z twojego zadania mamy do czynienia z solami różnego typu. Należy więc policzyć stężenie odczynnika strącającego, jakim jest jon Ag+.
Iloczyny rozpuszczalności wynoszą odpowiednio:
AgCl-1,1*10^-10
Ag2CrO4-2,4*10^-12
Po wyliczeniu stężeń Ag+ mamy:
dla AgCl: [Ag+]=1,049*10^-5
dla Ag2Cr04: [Ag+]=1,686*10^-4
Z czego wynika, że pierwszy wytrąci się osad AgCl

Cytuj:
Drugą sprawą jest, że przewidując wytrącanie osadu, nie zawsze można porównywać iloczyny rozpuszczalności. Uwzględniać iloczyn rozpuszczalności może tylko w przypadku soli tego samego rzędu np: AgCl i CuSO4, lecz gdy mamy:AgI i BiI3 należy wziąć pod uwagę stężenie odczynnika strącającego.

Tu się wszystko zgadza.

27 paź 2008, o 01:28

Cytuj:
W przeprowadzonym przeze mnie doświadczeniu jako pierwszy wytrącił się czerwony osad (chromian srebra), a jako drugi biały (czyli AgCl)

Jeżeli dodajesz AgNO3 kroplami to rzeczywiście punktowo pojawia się brunatny osad. Wynika to z faktu, że punktowo przekroczony jest iloczyn rozpuszczalności zarówno chlorku jak i chromianu. Wystarczy jednak zamieszać roztwór brunatne zabarwienie zniknie. Przy odpowiednio dużej ilości AgNO3 cały układ zacznie przybierać brunatne zabarwienie.

27 paź 2008, o 08:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]