1)jak ulozyc reakcje glinu z alizaryna? to ta rekacja charakterystyczna, sluzaca do wykrywania glinu. tylko sama juz nie wiem czy ta rekacja przebiega z kationem glinu czy z wodorotlenkiem glinu..............
2) i taki sam poroblem mam przy wykrywaniaiu magnezu. jak ma wygkadac reakcja z żółcia tytanowa, ktora sluzy do wykrywania magnezu?
bardzo prosze o pomoc
23 mar 2009, o 01:14
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
pisanie tych rownan reakcji w sprawozdaniu ma taki sam sens jak pisanie rownania reakcji dla zmiany koloru fenoloftaleiny czy tez oranzu metylowego w miareczkowaniu alkacymetrycznym kwas/zasada lub zasada/kwas
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
23 mar 2009, o 07:54
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Zapisz to schematycznie, przyjmując dla odczynnika organicznego krótkie oznaczenie literowe - taki sposób zapisu spotkałem w literaturze Należy uwzględnić l.k. metalu w danym kompleksie, jeśli już bawimy się w coś takiego.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości