wpływ kierujący podstawników
Witam;) Mam kilka pytań dotyczących wpływu podstawników. W książce mamy wyróżnione jakie podstawniki kierują gdzie kolejne, ale mam watpliwości gdzie będą kierowane następne podstawniki w przypadku gdy są już podstawione 2 lub 3? czy w takie pozycje jak mogłybybyć kierowane gdyby był tylko jeden z uwzględnieniem wolnych miejsc? Czy jak to będzie? Mam do tego takie zadania mysle ze prosciej bedzie zrozumiec:
1.Pochodna benzenu ma wzór C8H10. Ustalić wzór struktóralny, wiedząc, że jej bromowanie w obecności katalizatora(Fe) daje mieszanine dwóch izotopów C8H9Br. Z góry dzięki za pomoc jeśli ktoś znajdzie chwilę
22 lis 2009, o 19:21
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Re: wpływ kierujący podstawników
Pit napisał(a):
struktóralny
- strukturalny
Pit napisał(a):
mieszaninę dwóch izotopów C8H9Br
- izomerów
Powstaje mieszanina dwóch izomerów o- i p- bromopochodnej benzenu. We wzorze C8H10 nie ma żadnych dodatkowych pierwiastków ani grup funkcyjnych, więc można uznać, że podstawnikiem jest grupa etylowa -C2H5 (-CH2-CH3). Stąd, iż: grupa fenylowa - C6H5, więc => C8H10-C6H5=C2H5. Jest to etylobenzen. Po bromowaniu powstaje o-bromoetylobenzen i p-bromoetylobenzen + HBr, ponieważ grupa ta kieruje podstawniki w pozycje o- i p- jak zapewne wiesz. Mam nadzieję, że się zgadza
22 lis 2009, o 20:51
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Izotopów czy izomerów?
Trochę dziwne zadanie... Ja bym obstawiał o-ksylen, bo przy m-ksylenie trudniej by było podstawić drugi podstawnik Br (ew. pozostaje jeszcze p-ksylen). Powstała by mieszanina 4/6-bromo-o-ksylenu, czy jaką metodą by to tam nazwać. Nigdy nikt mi nie wspominał, który podstawnik jest ważniejszy itd... Nauczycielka nam mówiła aby spojrzeć, który podstawnik wprowadzono jako pierwszy, i od niego dobierać resztę, tzn jak w zadaniu podadzą, że nitrowaniu podlegał 2-bromofenol, to dajemy orto i para w stosunku do grupy OH. W wypadku ksylenu jest to zupełnie obojętne, ważne jak ponumerujesz węgle i czy zgodnie z tym podasz nazwę związku.
W odpowiedziach jest o-ksylen, ale według mnie to to co napisał Dobry666 też jest poprawne... I własnie o to mi chodzi... Ale jak widać po treści moich postów(te izotopy xD) lepiej to zostawić i się porządnie wyspać Dzięki za pomoc w każdym bądź razie Może wróce do tego jak będe w lepszej formie..
22 lis 2009, o 21:32
Dobry666
*
Właśnie. Zapomniałem jeszcze o ksylenach!
Więc są chyba dwie możliwości... Napisz co Twój nauczyciel o tym sądzi
Dobranoc
22 lis 2009, o 21:36
Pit
Haha gdybym mógł liczyć na mojego nauczyciela dobrze by było... Niestety mój nauczyciel raczej mi nie pomoże z powodu swojej delikatnie mówiąc "niewiedzy". Z nieorganiki razem z wójkiem Sękowskim nieźle dawaliśmy sobie radę, ale niestety organika jest pod tym względem gorsza, że samemu się ciężej nauczyć jak nikt Ci nie wytłumaczy porządnie... Ale może jakoś damy radę
22 lis 2009, o 21:44
Dobry666
*
Mhm... To ja zagadam do swojego nauczyciela jak będę miał fakultet (w piątek), lub może wcześniej jak się da
Napiszę gdy sie czegoś dowiem (lub nie ).
22 lis 2009, o 21:49
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Nie zgodzę się.
Etylobenzen da 3 izomery o-, m-, p-bromoetylobenzen. To, że głownymi produktami będą o- i p- nie znaczy, że m- nie powstanie. Odrzucamy więc etylobenzen, bo powstają 3 izomery.
W o-ksylenie 1,2-dimetylobenzenie mamy możliwość podstawienia 3,4,5,6, przy czym 3=6 i 3=5, powstają 2 izomery.
W p-ksylenie 1,4-dimetylobenzenie możemy podstawić 2,3,5,6, przy czym podstawienie w każdej pozycji daje jeden produkt.
W m-ksylenie 1,3-dimetylobenzenie mamy do podstawienia 2,4,5,6, przy czym są 3 możliwości różnego podstawienia.
Odp: tym związkiem jest o-ksylen,
Jeśli chodzi o ustalanie GŁÓWNYCH produktów reakcji substytucji nukleofilowej, patrzy się na efekt kierujący najbardziej aktywującego podstawnika.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
22 lis 2009, o 23:07
Dobry666
*
Aaa... Zgadza się! Mea culpa
Zapamiętam to sobie na przyszłość.
22 lis 2009, o 23:15
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Napisałem substytucji nukleofilowej, miało być elektrofilowej!
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
23 lis 2009, o 12:43
Pit
Ok dzięki juz wiem o co chodzi Wilekie dzięki wszystkim z pomoc Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości