Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Analiza etanolu, etanalu, glicerolu i glukozy Cu(OH)2 
Autor Wiadomość
*

Post Analiza etanolu, etanalu, glicerolu i glukozy Cu(OH)2
Nie wiedziałem gdzie to upchnąć, to rzucę tutaj ;)
Obrazek
Zadanie jest już dobrze rozwiązane, ale mam pytanie.
1. Brak żadnych "ale". [Czy CuO z rozkładu Cu(OH)2 nie utleni przypadkiem gliceryny? Jak tak, to co powstanie z tych trzech grup -OH -> -CHO? :? Bo to "brak danych" mnie intryguje ;)].
3. Też wiadomo - szafirowy r-r przez grupy -OH znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie na atomach C (tak jak i w 1.), a na ciepło [CuO] redukuje grupę -CHO z glukozy. [Czy taka reakcja musi być przeprowadzana w środowisku zasadowym, bo to postaci(e) endiolowe dopiero się utleniają a w obojętnym czy kwaśnym nie ruszy? U mnie w książce jest zwrócona na to duża uwaga. Podobnie czy Trommer musi być w środowisku zasadowym, czy może być również obojętne. Miałem kiedyś sprawdzić, ale brak czasu robi swoje.].
4. Też wiadomo -CHO utleniana przez CuO.
2. I tu pojawia się pytanie... Czy na gorąco nie powinna pojawić się przypadkiem Cu ?? Alkohol przecież jest utleniany a CuO się zredukuje do wolnej Cu. Tylko, że taką reakcje widziałem na blaszce Cu rozgrzanej nad palnikiem i dopiero wkładanej do etanolu - CuO z powierzchni się redukował a Cu osadzała się na blaszce. Ale czy taka reakcja zajdzie z Cu(OH)2? Z tabelki wynika, że powstał najpierw CuO z rozkładu termicznego Cu(OH)2. Ale czy później on nie będzie reagował dalej...? Wiem, że może i się uczepiłem, ale ciekawi mnie to ;)
Chyba, że ten "czarny osad" został tam wpisany dla świętego spokoju. To zadanie można też oczywiście zrobić drogą kolejnego wpisywania substancji tych, których jest się pewnym.

Załączniki:
Chemia 002.jpg
Chemia 002.jpg [ 69.69 KiB | Przeglądane 3430 razy ]
26 lis 2009, o 22:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]