Analiza etanolu, etanalu, glicerolu i glukozy Cu(OH)2
Nie wiedziałem gdzie to upchnąć, to rzucę tutaj
Zadanie jest już dobrze rozwiązane, ale mam pytanie.
1. Brak żadnych "ale". [Czy CuO z rozkładu Cu(OH)
2 nie utleni przypadkiem gliceryny? Jak tak, to co powstanie z tych trzech grup -OH -> -CHO?
Bo to "brak danych" mnie intryguje
].
3. Też wiadomo - szafirowy r-r przez grupy -OH znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie na atomach C (tak jak i w 1.), a na ciepło [CuO] redukuje grupę -CHO z glukozy. [Czy taka reakcja musi być przeprowadzana w środowisku zasadowym, bo to postaci(e) endiolowe dopiero się utleniają a w obojętnym czy kwaśnym nie ruszy? U mnie w książce jest zwrócona na to duża uwaga. Podobnie czy Trommer musi być w środowisku zasadowym, czy może być również obojętne. Miałem kiedyś sprawdzić, ale brak czasu robi swoje.].
4. Też wiadomo -CHO utleniana przez CuO.
2. I tu pojawia się pytanie... Czy na gorąco nie powinna pojawić się przypadkiem Cu
Alkohol przecież jest utleniany a CuO się zredukuje do wolnej Cu. Tylko, że taką reakcje widziałem na blaszce Cu rozgrzanej nad palnikiem i dopiero wkładanej do etanolu - CuO z powierzchni się redukował a Cu osadzała się na blaszce. Ale czy taka reakcja zajdzie z Cu(OH)
2? Z tabelki wynika, że powstał najpierw CuO z rozkładu termicznego Cu(OH)
2. Ale czy później on nie będzie reagował dalej...? Wiem, że może i się uczepiłem, ale ciekawi mnie to
Chyba, że ten "
czarny osad" został tam wpisany dla świętego spokoju. To zadanie można też oczywiście zrobić drogą kolejnego wpisywania substancji tych, których jest się pewnym.