Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Identyfikacja soli 
Autor Wiadomość

Post Identyfikacja soli
Witam.Mam zadanie,które nie wydaje mi się trudne(i pewnie nie jest),ale mam z nim mały 'problem'.
W czterech probówkach znajdują się wodne roztwory soli:ZnCl2,MgCl2,KNO3,KCl.Zaproponuj w jaki sposób można dokonać identyfikacji tych soli mając do dyspozycji jedynie roztwór NaOH i AgNO3.

No i właśnie moim problemem jest to,że nigdy nie wiem jak takie zadania rozwiązywać,a konkretniej to nie wiem od czego zacząć jak mam podany więcej niż jeden odczynnik.I mam kilka pomysłów na rozwiązanie tego zadania.

I. Mogę dodać AgNO3 do każdej z probówek to otrzym osad AgCl we wszystkich,oprócz tej,w której znajduje się KNO3.No i to mi się wydaje zbyt banalne.
II.Gdybym dodała do każdej z probówek NaOH to otrzymałabym osad Zn(OH)2 i Mg(OH)2,a w dwóch pozostałych probówkach nie byłoby jakiegoś zauważalnego efektu.Ewentualnie myślałam,żeby wtedy dodać do tych osadów Zn(OH)2 i Mg(OH)2 nadmiaru NaOH i Mg(OH)2 nie przereagowałoby,a Zn(OH)2 utworzyłby związek koordynacyjny Na2[Zn(OH)4] tylko znowu nie wiem,czy teraz nie kombinuję za bardzo.A KCl z KNO3 można by odróżnić właśnie dzięki AgNO3,bo w w probówce z KCl wytworzyłby się osad..

Tak więc jak widać w głowie mam totalny chaos,w dodatku nie wiem czy dobrze rozumuję.Byłabym bardzo wdzięczna,gdyby ktoś mógł 'rzucić okiem' na to zadanie i przekazał mi jakieś wskazówki jak ogólnie mam rozpatrywać tego typu zadania.
Z góry dziękuję!

27 gru 2009, o 14:45
**

zawsze lubiłem zadania z odróżniania związków ;)
Twoje rozumowanie przedstawione w punkcie II jest jak najbardziej poprawne i nic nie przekombinowałaś ;)

27 gru 2009, o 14:55

Bardzo,bardzooo dziękuję za odpowiedź(w dodatku mega szybką;)).Ja właśnie zawsze podchodzę do takich zadań z dużym dystansem,nawet jeśli wydaje mi się,że jest ok.
Mam jeszcze jedno pytanie do powyższego zadania.Jeśli wiem,że KNO3 oraz KCl z reakcji z NaOH nie dają żadnych widocznych objawów reakcji,to czy muszę te reakcje przeprowadzać(właśnie po to,żeby pokazać,że nic się nie dzieje) czy wystarczy,że przereagują z AgNO3.Po prostu chodzi mi o to,że jak mam więcej niż jeden odczynnik,to nigdy nie wiem,czy te moje substancje muszą reagować z tymi dwoma odczynnikami(jeżeli to jest możliwe) czy mogą tylko z jednym?

27 gru 2009, o 15:18
**

Wystarczy podać te reakcje które pozwolą na identyfikację podanych w zadaniu związków. Nie musisz pisać reakcji np. KCl z NaOH bo do niczego Cię ona nie prowadzi.

27 gru 2009, o 16:29

Super!Bardzo mi pomogłeś i rozwiałeś wiele wątpliwości!Dziękuję;)

27 gru 2009, o 16:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]