Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Kilka pytań wszelakich 
Autor Wiadomość
*

Post Kilka pytań wszelakich
Nie chce rozbijać tych pytań na części do każdej z komnat, więc machnę je tutaj ;)

1. Kiedy proces rozpuszczania jest endo- a kiedy egzotermiczny? Chodzi tutaj m.in. o zerwanie sieci krystalicznej oraz wyrywanie i solwatację jonów. Kombinowałem nad tym sam, ale niestety za dużo nie pamiętam a moje notatki w tej materii nie są zbyt powalające...
2. Definicja heterochiralności (poskładałem sobie jakąś, ale wolałbym ją skonfrontować).
3. Konfiguracja absolutna węgla symetrycznego.
4. H2O2 w reakcjach red-oks. Na którymś z dawniejszych arkuszy maturalnych były właśnie te przykłady i trzeba było określić, w której z reakcji nadtlenek jest utleniaczem, a w której reduktorem, ale niestety ich nie pamiętam :(
5. Jakich informacji dostarcza chromatogram?
6. Dlaczego chromatograf cieczowy nie może istnieć bez pompy i detektora?
7. Jakie warunki musi spełnić substancja chemiczna, aby można było oznaczyć ją HPLC?
Z tymi pytaniami mi nie poszło, więc proszę o wskazówki bądź małą pomoc. Termin upływa jutro ok. 13-14. Wiem, że to nie za dużo, ale...

25 maja 2010, o 22:40

1.Jeśli energia uzyskana na skutek hydratacji jonów (ciepło hydratacji) jest większe niż energia zużyta do rozerwania sieci krystalicznej (energia sieci) to proces jest egzotermiczny. Odwrotnie dla endoenergetycznej.
2. Homochiralność - cecha grup związków chemicznych, które wykazują wspólną chiralność. Jest to cecha szczególnie charakterystyczna dla grup związków występujących w organizmach żywych. W przypadku polimerów przez homochiralność rozumie się fakt, że wszystkie mery bez wyjątku charakteryzuje ta sama chiralność.[wg. wiki] Więc dla heterochiralności będzie sytuacja odwrotna.
3. Co z nią? Chodzi Ci o regułę ważności podstawników? Proszę
4.KMnO4+H2O2->KOH+MnO2+O2+H2O,[H2O2 reduktorem]
KJ+H2O2->I2+KOH+H2O,[H2O2 utleniaczem], współczynniki uzupełnij sam
5. a)ilość składników w mieszaninie, 2) współczynniki retencji poszczególnych składników w danych warunkach c) Powierzchnia piku odpowiada iloczynowi i*w, gdzie i=ilość substancji w próbce, w=wartość charakteryzująca "siłę" odpowiedzi czujnika na daną substancję
6. Pompa musi pompować ciecz (wytwarza ciśnienie), bo opór stawiany przez wypełnienie kolumny praktycznie uniemożliwiałby przepływanie przezeń jakiejkolwiek cieczy, która miałaby służyć za eluent w inny sposób (np grawitacyjnie). Detektor daje zaś sygnał kiedy "coś" wypływa z kolumny, więc bez detektora nie byłoby sygnału, bez sygnału wykresu, a bez wykresu nie wiedziałbyś co się działo na kolumnie.
7. musi posiadać chromofor, który posiadałby jakąś absorbcję w zakresie widma w jakim pracuje detektor. Najczęściej są to detektory UV więc chromoforami mogą być np pierścienie aromatyczne, gr. karbonylowe, nitrowe, wiązania podwójne itp.

Nie daję głowy że wszystkie odpowiedzi są na 100% OK, ale gdybym miał takie pytania jak Ty, to odpowiadałbym na nie właśnie w ten sposób. Pozdrawiam i powodzenia :wink:

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

25 maja 2010, o 23:25
*

2. O tym wiem, czytałem z Wiki i nie tylko. Myślałem, że taka przeróbka będzie zbyt sam nie wiem... "prosta".
3. O R/S wiem, ponadto czytałem i szukałem też czegoś więcej. Mam tylko takie pytanie i muszę się do niego w jakiś sposób odnieść.
4; 5; 6 i 7. Dzięki, nie myślę już dzisiaj ;)
P.S. Jak widać mogłem się ograniczyć no.. do 4 ostatnich pytań. (Nie)dziękuję :)
Dopracuję je jeszcze jutro, kilka chwil się znajdzie.

26 maja 2010, o 00:49

Może to literówka, ale mnie zastanawia ten węgiel <i>symetryczny</i> w 3 ...

26 maja 2010, o 01:52
*

Zeżarło mi "a". Chodziło oczywiście o węgiel asymetryczny ;)

26 maja 2010, o 10:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]