Witam, mam mały :-) problem z obliczeniem stężenia, dla Kolegów chemików to sprawa BANALNA :-) , ale dla mnie zważywszy na to, że nie jestem chemikiem a ostatnią lekcję chemii miałem daaaaaaaawno temu sprawia to kłopot. Otóż chodzi o to, że elektrolit który chcę zrobic w opisie składa się z 1l wody destylowanej i 25ml kwasu siarkowego 90%, czyli otrzymuję 1025 ml roztworu. Moje pierwsze pytanie to: jakie będzie stężenie tego roztworu? Drugie : jakich użyc proporcji wody i kwasu siarkowego 36% aby uzyskac taką samą objętośc i takie samo stężenie? I trzecie: jak się to liczy, bo drugi potrzebny mi elektrolit składa się z 1l wody i 130ml kwasu siarkowego 90% (mam 36%). z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Hubert.
24 kwi 2012, o 10:06
mar28
@MODERATOR
Re: obliczenie stężenia
Stężenie pierwszego roztworu: - najpierw liczymy ilość kwasu w roztworze, czyli 25g * 90% = 22,5g - potem dzielimy ilość kwasu na masę całego roztworu czyli 22,5g : 1025g = 0,0219 mnożymy to *100% i mamy stężenie 2,19%
Widzę błędne rozumowanie w odpowiedzi kolegi mar28. Otóż nie można przyjąć, że roztwór kwasu siarkowego 90% ma gęstość 1g/cm3. W istocie jest to 1,814g/cm3. Najpierw liczymy masę H2SO4 zawartego w 25cm3 r-ru, a następnie obliczamy stężenie nowego r-ru po zmieszaniu z wodą. Według takiego rozumowania powinno wyjść 3,9%. Co do drugiego pytania to proporcja wody do kwasu siarkowego powinna wyjść 8,23 (masowo!). stężenie drugiego elektrolitu liczymy analogicznie do pierwszego. Dziękuję.
24 kwi 2012, o 17:38
mar28
@MODERATOR
Re: obliczenie stężenia
Bardzo przepraszam za błędne obliczenia, po prostu nie zauważyłem, że autor podał dane w mililitrach i stąd te błędy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości