Jak obliczyć wydajność reakcji izolacji piperyny z czarnego pieprzu? Biorąc 5 g pieprzu i 15ml dichlorometanu otrzymując konkretną ilość piperyny? Przecież nie znamy masy molowej pieprzu..
4 mar 2015, o 14:52
PanDaniel
Dołączył(a): 21 lip 2012, o 03:02 Posty: 84 Lokalizacja: Polska
Re: obliczenie wydajności
heh to nie żadna reakcja ... to raczej fizyczny proces ... a poza tym nigdy nie wiadomo ile otrzymasz piperyny ponieważ jej zawartość każdym surowcu jest inna... Źródła podają że piperyny w pieprzu czarnym jest od 5 do 13% i inne od 5 do 7,8 % ...
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników