7. Czas połowicznego zaniku Po 210
84 wynosi T1/2 = 138,4 dnia. Obliczyć aktywność [w Bq] po jednym roku
zakładając, że ilość początkowa izotopu była równa m0 = 1,0 µg.
18 sty 2005, o 16:36
draq
Wiem, że stary temat, ale zadanie jest nie rozwiązane, a jest ciekawe.
Sam nie wiem jak je do końca rozwiązać bo jest dość trudne, ale coś tam może zaczne i ktoś powie mi jak skończyć bo mnie to ciekawi..
Aktywność promieniotwórczą w tym przypadku chyba powinno się liczyć ze wzoru:
A = (k*m*N_a)/M gdzie A - aktywność promieniotwórcza ; k - stała rozpadu ; N_a - liczba Avogadra ; m - masa nuklidu promieniotwórczego ; M - masa atomowa nuklidu promieniotwórczego.
Najpierw potrzebna nam będzie stała rozpadu, którą dostaniemu po przekształceniu wzoru na czas połowicznego rozpadu:
T1/2 = ln2/k
k = ln2/T1/2
(ln2 = logarytm naturalny o podstawie e = 2,71, ale to trzeba wiedzieć ;-])
T1/2 dla Plutonu-210 wynosi, jak podano w zadaniu, 138,4 dnia, więc stała rozpadu wynosi:
k = ln2/134,5 dnia
N_a - liczba Avogadra wynosi = 6,022 * 10^23 mol^(-1)
m - masa nuklidu wynosi = 1 µg
M - masa atomowa nuklidu to oczywiście = 210 u.
Podstawiamy to wszystko do wzoru:
A = [(ln2/134,5dnia)*1µg*N_a]/210u
No i tutaj moje możliwości gimnazjalisty się kończą, ln2 narazie zostawiamy w spokoju, ale nie rozumiem mnożenia masy nuklidu * N_a.. czy z tego trzeba jakoś przeliczyć to na mole/gramy substancji?
I kolejna kwestia.. w zadaniu jest "obliczyć aktywność [w Bq] po jednym roku".. jak wtrącić (uwzględnić) do obliczen ten "jeden rok".
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości