Witam Mam takie dwa pytanka. Moze i one sa banalne ale ja dopiero zaczalem nauke chemii organicznej.
1. Podaj wiązalność normalna dla nastepujacych pierwiastków.
O, Ra, Al, N, P ,S Pb, C, Cl, Te
2. Który związek z poniższych par ma silniejesze wlasciwosci kwasowe i dlaczego:
a) CH3CONH2--------CH3SO2NH2
b) NH3----------------CH3CONH2
c) anilina--------------amoniak
d) fenol----------------alkoholbenzylowy (C6H5CH2OH)
e) amoniak------------fosforiak (PH3)
f) chlorowodór--------jodowodór
g) kwas azotowy(V) kwas chlorowy (VII)
Moze mi to ktos wytlumaczyc. Dzięki
_________________ ViValdis
23 lip 2005, o 12:31
draq
Ad 1) Wiązalność normalna jest równa wartościowości względem wodoru.
Ps. 1 zadanie nie jest z chemii organicznej, a drugie tylko w połowie
Ostatnio edytowano 24 lip 2005, o 21:49 przez draq, łącznie edytowano 1 raz
23 lip 2005, o 12:42
ViValdis
**
Te zadania mam ze zbioru zadan z chemii organicznej
23 lip 2005, o 12:44
draq
Ad 2) W przypadku dwóch kwasów, ich moc zależy od stężenia jonów oksoniowych. Można wykonać doświadczenie w celu sprawdzenia - wrzucić kawałek magnezu o jednakowej masie do obu kwasów o takim samym stężeniu. W silniejszym kwasie reakcja wydzielania wodoru będzie zachodziła szybciej.
Moc kwasu to ilościowa miara jego chemicznej „siły działania”. Miarą tej mocy jest zazwyczaj ujemny logarytm dziesiętny ze stałej dysocjacji kwasu w danych warunkach, oznaczany skrótem pKa.
pKa = - log10[Ka]
gdzie Ka to stała dysocjacji kwasu.
Czym pKa jest mniejsze tym moc kwasu jest większa.
Edit:
f) Jodowodór (HI) jest najśilniejszym kwasem, więc ma silniejszą kwasowość od chlorowodoru (HCl).
g) HNO3 jest słabsze od HClO4.
23 lip 2005, o 13:06
ViValdis
**
No dobra to jest tylko rególka ale jak to obliczyc. Mozesz mi napisac jak to obliczyles.
ViValdis czy w tamtym zadaniu chodzi o kwasy Lewisa?
Pewnie tak ;P
23 lip 2005, o 13:36
ViValdis
**
Nie wiem mozliwe nic nie pisze jakie to sa kwasy.
23 lip 2005, o 13:38
draq
Na początku oblicza się stałą dysocjacji kwasu (w tym wypadku HCl):
HCl + H2O -> H3O+ + Cl-
Ka = [[H3O+][Cl-]]/[[HCl][H2O]] = ~ 10^7 (Ka wyznacza się doświadczalnie)
i teraz obliczamy wartość pKa, czyli logarytm dziesiętny ze stałej dysocjacji i dodajemy znak minus przed wynikiem (wartość jest ujemna, pKa = -log10[Ka] )
więc wychodzi -7.
W skrócie, musisz znać stałą dysocjacji, i zlogarytmować ją.
Stałych można szukać w tablicach chemicznych, navet na Vortalu (z tego co mnie pamięć nie myli), ale jak coś to KLIK.
23 lip 2005, o 13:41
Doktor X
Nie jestem pewien rozwiązania, ale wdaje mi się że powino to być tak:
Zadanie 2
Silniejsze właściwości kwasowe ma:
a)CH3CONH2
b)CH3CONH2
c)anilina
d)fenol, ponieważ fenole mają odczyn lekko kwaśny w porównaniu z pozostałymi alkoholami
e)fosforiak (PH3)
f)chlorowodór
g)kwas azotowy(V)
23 lip 2005, o 18:06
draq
Doktor X, źle.
Po czym wnosisz, że azotowy i chlorowodorowy są silniejsze?
pKa:
Kwas jodowy: (HI) -10
Kwas nadchlorowy: (HClO4) -9,x
Kwas solny: (HCl) -7
Kwas azotowy (HNO3) -3.33
Co do fenolu, to racja ma wśród pochodnych alkoholi silne właściwości kwasowe, nazywa się go również kwasem karbolowym.
Edit: Resza jest chyba dobrze. Ale pytanie typu który kwas jest silniejszy HNO3 czy H2SO4 jest moim zdaniem głupie, bo oba kwasy są kwasami silnymi ich ich protony ulegają dysocjacji do końca.
Na ChemFan'ie jest chyba artykuł o tym.
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
draq napisał(a):
Ale pytanie typu który kwas jest silniejszy HNO3 czy H2SO4 jest moim zdaniem głupie, bo oba kwasy są kwasami silnymi ich ich protony ulegają dysocjacji do końca.
Jeżeli bierzemy pod uwagę 1-szy stopień dysocjacji H2SO4, to można powiedzieć że jest on kwasem mocnym, natomiast odszczepienie drugiego protonu nie zachodzi już tak prosto.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
26 lip 2005, o 13:44
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 432 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
g) jest taka półempiryczna reguła:
Pisze lub rysuje się wzór anionu powstającego z kwasu, w tym przypadku będą to jony NO3(-) i ClO4(-) i patrzy na ile atomów tlenu rozłożony jest ładunek anionu. Innymi słowy dzieli się ilość atomów tlenu przez ładunek jonu i im ta liczba jest wieksza, tym kwas mocniejszy. W tym przypadku te liczby wynoszą odpowiednio 3 i 4, więc mocniejszy bedzie HClO4. Tak na marginesie - licząc w podobny sposób wychodzi że kwas pirosiarkowy jest mocniejszy od siarkowego i to chyba jest prawda.
Im większa delokalizacja ładunku ujemnego w anionie, tym silniejszy kwas.
f) w przypadku kwasów fluorowcowodorowych decydujące znaczenie ma energia wiazania Hal-H i moc kwasów rośnie od HF do HI.
e)można oprzeć się o energię wiazań N-H i P-H, ta ostatnia jest miejsza.
I faktycznie w ciekłym amoniaku nachodzi reakcja tworzenia np. NaPH2 z PH3 i Na.
d) w fenolach zachodzi zjawisko sprzągania niewiązących par elektronowych tlenu z pierścieniem, co powoduje osłabienie wiązania O-H
w porównaniu z alkoholami alifatycznymi.Czyli fenole są mocniejszymi kwasami.
c) to samo zjawisko: sprężenie wolnej pary - tym razem z azotu - z pierścieniem powoduje mniejszenie zasadowości aniliny w porównaniu z amoniakiem. Podobnie jest w pirydynie.
b)grupa CH3CO "wyciąga" elektrony i można założyć że w ten sposób stabilizuje anion powstający z acetamidu.
a) grupa CH3SO2 silniej wyciąga elektrony niż CH3CO, więc CH3SO2NH2
jest silniejszym kwasem niż CH3CONH2(około milion razy).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość