Mam zadanie na jutro. Ale zupełnie nie wiem jak sie za nie zabrac:
Obliczyć Cm jonów OH- w 0,5 molowym roztworze NH3, wiedząc ze stała k=1,8 * 10^-5
Czy to codzi o to:
NH3+H20->NH4OH
NH4OH <=H20=> NH4+ + OH- POMOCY
12 paź 2005, o 13:37
Anonymous
wiesz ja ci nie pomoge zbytnio bo jestem w gimnazjum i jeszcze nie umiem ph obliczac, ale nasza pani zabrania nam pisac NH4OH.
12 paź 2005, o 14:48
Anonymous
Nie rozumiem, moglyb uzasadnic dlaczego wam zabrania? Przecie jest to zwykły wodorotlenek amonu, slaby elektrolit. Nie rozumiem, dlaczego nie mozecie pisac NH4OH?
12 paź 2005, o 15:11
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
niemozna pisac NH4OH bo niema takich czasteczek , Jedynie co to ze amoniak ktory rozpusci sie w wodzie "zabiera " czasteczce wody Kation wodorowy, w wyniku czego na skutek powstania jednego jonu NH4+ powstaje jeden jon OH- ale to niejest czasteczka . prawidlowy zapis to NH3 aq. albo NH3* H2O (choc ten drogi zadziej stosowany) , na potrzeby obliczen ph. ewentualnie mozna zastosowac zapi NH4OH ale należy widziec o powyższym.
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
12 paź 2005, o 17:06
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Re: Dysocjacja
perhydrol napisał(a):
Mam zadanie na jutro. Ale zupełnie nie wiem jak sie za nie zabrac: Obliczyć Cm jonów OH- w 0,5 molowym roztworze NH3, wiedząc ze stała k=1,8 * 10^-5
Czy to codzi o to: NH3+H20->NH4OH NH4OH <=H20=> NH4+ + OH- POMOCY
Najlepiej (dokładniej) jest rozwiązać w ten sposób:
K = ([OH-]^2)/(Cm - [OH-]) czyli po przekształceniu:
[OH-]^2 + K[OH-] - KCm = 0, po podstawieniu:
[OH-]^2 + 1,8*10^-5*[OH-] - 1,8*10^-5*0,5 = 0
Mamy równanie kwadratowe, które rozwiązujemy standardową metodą - czyli obliczamy wyróżnik, potem podstawiamy do wzorów na miejsca zerowe, wynik ujemny odrzucamy (nie ma sensu fizycznego). Wynik dodatni to stężenie jonów OH- w roztworze.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
12 paź 2005, o 17:22
Anonymous
Ok wielkie dzieki, ale troche hardcorowy wynik wyszedł , chyba ze ja cos zle policzylam
12 paź 2005, o 19:31
Anonymous
poza tym w naszej książce pisze że tylko 1 % cząsteczek NH3 ulega reakcji z wodą
12 paź 2005, o 20:18
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Uproszczona wersja: Mozemy przyjac, ze stezenie wolnego amoniaku jest rowne stezeniu amoniaku, bo dysocjuje na jony niewielka jego ilosc. Blad jest niewielki, a na pewno nie przekracza bledu wynikajacego z niestosowania sie roztworu o tym stezeniu do prawa rozcienczen Ostwalda. Dodatkowo przyjmujemy, ze stezenie NH4+ jest rowne stezeniu OH-. Zatem rownanie upraszcza sie do postaci:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości