wiem ze to strona chemi ale ja nie znam innej a potrzebuje pomocy.mam nadzieje ze ktos mi pomoze.moj problem wyglada tak:mars ma dwa niewielkie księżyce - Fobosa i Deimosa.Większy z nich Fobos krąży w odległości około 5900 km od powierzchni planety.Jest nieregularną bryła o rozmiarach 27/21/18 km.Jego masa wynosi 1,08 * 10(do potęgi 16)kg. Ile ważyłby tam człowiek o masie 80 kg?
to jest pierwsze co mnie interesuje.do tego mam jeszcze kilka innych pytan.jakie zjawisko fizyczne wykorzystuje ośmiornica podczas poruszania sie?nie wiem co wybrac A:zjawisko ruchu B:zjawisko odrzutu C:zjawisko wyporu D:zjawisko pływania. Następne moje pytanie to:opisz poruszanie sie ośmiornicy z wykorzystaniem zasady zachowania pędu.i ostatatnie:jaką korzysć (z punktu widzenia fizyki) ma ośmiornica ze założenia macek wokół głowy podczas poruszania sie? Jestem bardzo wdzieczna za zainteresowanie moim listem a jeszcze bardziej za pomoc!Błagam!Pomocy! Z góry dziekuje papa
17 lis 2005, o 19:04
homar
**
Dołączył(a): 31 sie 2005, o 17:39 Posty: 86 Lokalizacja: Z d....domu
Gdzieś czytałem ze osmiornica wykożystuje zjawisko odrzutu. Mogłas umiescic to chociaz w chemi organicznej juz by to lepjej wyglądało albo najlepjej w inne. A zawija nogi na głowe zeby mieć lepsze opływ (chyba) Jak bedziesz robiła zadanie domowe z polskiego to udaj się na www.sciaga.pl
17 lis 2005, o 19:09
Anonymous
Ile ważyłby człowiek o masie 80kg??
wzór: Fg=G*m1*m2/r^2
Teraz tak. Masę księżyca masz podaną. Masę człowieka masz podaną. Teraz r to jest środek cięzkości tego księzyca. Ten środek cięzkości musisz sobie znaleźć. wtedy podstawiasz wszytko do wzoru i liczysz. Wyni który wyjdzie to cięzar człowieka. Aha środek cięzkości zalezy jeszcze od tego w którym miejscu stoi człowiek.
pozdrawiam.
17 lis 2005, o 19:39
Anonymous
G = 6.67*10^-11Nm^2/kg^2
Fg=G*m1*m2/r^2
przyjmujemy, że stoi on w punkcie gdzie średnica jest równa 18km. r=9km=9000m
Dołączył(a): 27 paź 2005, o 20:20 Posty: 56 Lokalizacja: z miasta
Tego pierwszego postu troche nie skumalem z tą masą. pamietajmy że masa jest niezmienna a zmienia sie jedynie ciężar bo on zależy od przyspieszenia g.
Fg=G*m1*m2/r^2 to jest wzór na siłe przyciągania się dwóch ciał w odległości r od siebie. Czy rzeczywiście można go tu zastosować?
18 lis 2005, o 00:24
Anonymous
Troche nie w pore ale osmornica wykorzystuje zwjawisko odrzutu, w taki sposob ze z otworow swoich macek wytryskuje wode a jak wiemy odrzut polega na tym ze jedno cialo w jedna strone a drugie w druga. tak wlasnie robi sobie osmorniczka i jej rownie nieprzyjemna kolezanka meduza.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości