Pazdro, LO - robie po kolei i mam gdzieniegdzie problemy
Autor
Wiadomość
daniel90
Pazdro, LO - robie po kolei i mam gdzieniegdzie problemy
Tak jak w temacie - robie zadaniaz Pazdry do liceum rozszerzonego. Problemem jest to, że jestem w gimnazjum, ale uważam, że ten zbiór mnie bardziej przygotuje. Chemiczka moja jest jako-taka, ale się średnio interesuje - najlepiej jakbym wygrał, ona do tego ręki raczej woli nie przykładać, bo nie chce się jej.
I dlatego jak nie to nie, wole się was pytać niż jej, robie zadania z * po kolei, ale Sz. P. Pazdro nei zawsze daje odpowiedzi i mam problemy. Dlatego chciałbym się tutaj pytać o zadania sprawiające mi kłopot.
[prośba do modów - nie usuwajcie na razie teamtu, mam zamiar sie pytać stale w tym jednym, by nie zaśmiecać i nie sprawiać wam kłopotów ]
Zad. 1.44.
Narysować wzoru strukturalne:
a) Fe3O4 [jeden atom Fe(II), dwa atomy Fe(III)]
b) Pb3O4 [dwa atomy Pb(II), jeden atom Pb(IV)]
c) U3O8 [dwa atomy U(V), jeden atom U(VI)]
d) U4O9 [dwa atomy U(IV), dwa atomy U(V)]
o ile nie miałem problemu z pierwszym, gdzie wychodzi
a) O=Fe-O-Fe-O-Fe=O
to w pozostałych mam wątpliwości
b) tutaj mi wychodzi struktura pierścieniowa
c)
........O ....O ....O
O=U-O-U-O-U=O
........O.....O.....O
d)........O....O.......
O=U-O-U-O-U-O-U=O
....O..................O
już wiązań nie rysowałem pod i nad uranem, powiedzcie czy dobrze, OK?
jeżeli coś jest źle, to prosze naprowadźcie i wytłumaczcie z góry thx
Ostatnio edytowano 3 gru 2005, o 20:18 przez daniel90, łącznie edytowano 1 raz
29 lis 2005, o 19:06
Anonymous
0=FE-0-fe-0-fe=0
0=pb-o-pb-0-pb-0-pb
c] dobrze
d]dobrze
Ehh trza to narysować.
pomysle nad resztą
29 lis 2005, o 19:10
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Pb3O4 ma kształt ósemki, na węźle jest Pb(IV), na krańcach są Pb(II), łączą się za pomocą mostków tlenkowych, weź najpierw narysuj sobie kwas ołowiowy (IV) Pb(OH)4, mamy tam takie wiązania Pb-O-H i następnie dwa atomy wodoru zastąp jednym atomem dwuwartościowego ołowiu. Trochę zawile napisałem, ale chyba sobie poradzisz
c) i d) są w ogóle bez sensu! U3O10? U4O11? tak właśnie narysowałeś.
c) na środku jest U(VI), na lewo wychodzą trzy mostki tlenowe łączące się z grupą U=O, tak samo rysujemy w prawo
d)będzie dobrze jeśli wymażesz te atomy tlemu na dole
Ostatnio edytowano 29 lis 2005, o 19:45 przez DMchemik, łącznie edytowano 3 razy
29 lis 2005, o 19:27
Anonymous
a mi wyszedł kształt żąrówki przy czym tlen jest na samym dole a na górze jest 2pb + 0. Przecież chyba nie musi dokładnie narysowac jak wygląda pb3o4 we wzorze strukturalnym. Przynajmniej w gimie nie mielismy takiego czegos.
29 lis 2005, o 19:32
DMchemik
hehe, też sobie narysowałem żarówkę, kształt dosyć ciekawy, mimo że w gimnazjum tego ktoś nie miał to warto starać się to zrobić dobrze, a nie tak żeby się tylko zgadzało, jeśli mamy metal na różnych stopniach utlenienia to sugeruje to budowę soli, np Pb3O4 to właściwie ołowian (IV) ołowiu (II) czyli Pb(II)2Pb(IV)O4
Ale mimo wszystko nie ganię Daniela za te wzory, bo przecież musi się kiedyś tego nauczyć! widzę że jest jeszcze w gimnazjum, więc na naukę jeszcze ma czas, a początki bywają trudne. Cóż.........ćwiczenia czyni mistrza!!!!!!!!
29 lis 2005, o 19:50
Anonymous
Hehe z tymi wzorami to mi tez sie popierdzieliło nie zauwazyłem ze narysował 10 tlenu a nie 8 ale wzór powinien wyglądać tak
no wreszcie!!!!!!!!! ale dobrze, byleś się uczył (niekoniecznie na błędach ). Pozdrowionka!
29 lis 2005, o 20:40
daniel90
z tym uranem, to sie zapędziłem i na kartce i w myśli miałem dobrze, a na kompie wstawiłem wszędzie gdzie się da tleny a z tlenkiem ołowiu wychodzi mi ósemka, jak drugi raz narysowałęm
No to spoko, zamierzam zrobić taki manewr, żeby forum było moim nauczycielem, a nie taka głupia baba ze szkoły
PS czy wszystkie pierwiastki amfoteryczne tworzą takie smieszne "sole" np. glinian glinu, czy ołowian ołowiu, uranian uranu itp. ?
3 gru 2005, o 20:16
Anonymous
Zadanie 7.56: Ułożyć równania reakcji i *7.64 - SiO2
Mam problem jakis z tym. Nie mam pojęcia dlaczego! Wydaje mi się proste a jednak nie wiem jak się do tego zabrać! To jest coś takiego:
Ułóż równania reakcji: a) kwasu siarkowego z: K2O, MgO, Mn2O3
b) kwasu solnego z: Cu2O, Bi2O3, Bi2O5
Bardzo bym była wdzięczna.
I jeszcze jedno "coś", mianowicie zadanko nr *7.64
Jego treść:
Które z niżej wymienionych równań reakcji świadczą o tym, że SiO2 jest tlenkiem kwasowym? 1) H2SiO3 --> H2O + SiO2
2) 2 NaOH + SiO2 --> Na2SiO3 + H2O
3) 4 HF + SiO2 --> SiF4 + 2 H2O
Proszę o pomoc i pozdrawiam cieplutko! Czekam na odpowiedź.
ta reakcja, bo tutaj jako reszta kwasowa występuje część tamtego tlenku
2) 2 NaOH + SiO2 --> Na2SiO3 + H2O
nie wiem co w tym trudnego, te reakcje są na poziomie gmnazjum, nie wiem czy z manganem dobrze i z miedzią, czy tam redoxu nie bedzie, ale myśle, ze dobrze
3 gru 2005, o 21:55
Andrew
Maly blad widze Powinno byc:
4 HCl + Cu2O ---> 2H(CuCl2) + H2O
4 gru 2005, o 00:54
dumin
Chyba jednak nie.
Jeśli się nie jest pewnym wzoru związku to najlepiej sobie powiedzieć na głos jego nazwę. Od razu odrzucisz intuicyjnie tę, która jest zła - o ile w ogóle będziesz w stanie wymyślić nazwę dla takiego krzaczora :-)
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
U mnie w ksiazce pisze ogolnie tylko o tym ze Cu nie wypiera wodoru z kwasow beztlenowych wiec tak jak napisal daniel 90 tez raczej nie jest
4 gru 2005, o 13:40
DMchemik
Cu2O+2HCl==>Cu2Cl2+H2O
wolna miedź nie wypiera wodoru z kwasów beztlenowych ma wyższy potencjał rekoks, czyli jest od niego szlachetniejsza, tlenki reagują normalnie z utworzeniem soli i wody
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości